Uruguay ber om ursäkt för FN-brott

MEXICO CITY. Uruguays president José Mujica har tvingats be Haiti om ursäkt för sexuella övergrepp begångna mot en 18-årig haitisk man i staden Port-Salut. Förbrytarna är uruguayanska FN-soldater, som filmat övergreppen och publicerat dem på internet.

I ett brev till sin haitiske kollega Michel Martilly skriver president Mujica att han skäms för ”de illdåd som några av mitt lands soldater har utfört”. Hårda straff utlovas för de skyldiga.

På den omtalade videon syns hur fem FN-soldater tvingar ned en ung haitisk man på en madrass och skrattande utsätter honom för vad som förefaller vara sexuella övergrepp.

Händelsen inträffade i slutet av juli och har väckt starka känslor i Haiti. Mannen som utsattes för övergreppen hävdar att han våldtagits, något som såväl Uruguays militär som en preliminär FN-rapport hittills avvisat.

Det är inte första gången som uruguayanska FN-soldater är inblandade i skandaler. Tidigare har bland annat tydligt sexuella bilder på haitiska barn påträffats i flera soldaters mobiltelefoner.

Erik de la Reguera

Publicerat i DN den 8 september 2011.