Twittrare riskerar fängelse

MEXICO CITY. Två mexikanska twittrare riskerar upp till 30 års fängelse, sedan de gripits och åtalats för ”terrorism”. Åtalet har rört upp starka känslor i Mexiko, där sociala nätverk har förvandlats till något av yttrandefrihetens sista utpost i de delar som är värst drabbade av maffiavåldet.

”Min svägerska ringde just och sa att de kidnappat fem barn från skolan Alfonso Arroyo”, skrev läraren Gilberto Martinez Vera på sitt twitterkonto den 25 augusti.

Radiojournalisten María de Jesús Bravo spred liknande uppgifter på sitt twitterkonto.

Uppgifterna visade sig vara falska – några maffiaattacker ägde aldrig rum. Men enligt delstatens Veracruz åklagare tvingades 22 skolor stänga för dagen och 26 trafikförseelser registrerades när oroliga föräldrar snabbt försökte hämta hem sina barn.

De båda twittrarna har nu gripits och riskerar 30 års fängelse för att ha spritt ”terror” och ogrundad oro. Människorättsorganisationer protesterar mot brottsrubriceringen och menar att ryktesspridning är ett symptom på att den vanliga nyhetsrapporteringen i praktiken är satt ur funktion.

I Veracruz har maffiavåldet ökat de senaste månaderna, samtidigt som minst tre journalister mördats. Ytterligare minst tio journalister har tvingats fly från delstaten.

Liknande tendenser finns i andra delar av landet där brottssyndikaten Zetas och Golfkartellen verkar: nyhetsredaktioner infiltreras och tystas genom hot.

Medborgarnas reaktion mot denna radiotystnad har blivit att söka information på annat håll. Så kallade hashtags på sociala nätverk har börjat ta över den mest basala nyhetsbevakningen.

Där upplyser folk varandra om vilka gator som just i denna stund är skådeplatsen för skottlossningar och om man gör klokast i att stanna inomhus.

När nu myndigheterna i Veracruz slår ned även på denna typ av rapportering är man inte ensamma om det. Även i delstaten Tabasco gör en ny lag det straffbart - med upp till två års fängelse – att orsaka ”social oro”.

Erik de la Reguera

Publicerat i DN den 6 september 2011.