Journalister mördade i Mexiko

MEXICO CITY. Två kvinnliga journalister har hittats brutalt mördade i en park i Mexico City. Motivet bakom dådet är ännu oklart, men händelsen understryker riskerna som journalister arbetar under i Mexiko.

Ett par joggare gjorde i torsdags ett makabert fynd i en park i stadsdelen Iztapalapa i Mexico City. Två nakna kvinnokroppar med händerna och fötterna bakbundna låg dumpade i parken. Dödsorsaken: strypning.

Offren var Marcela Yarce, grundare av tidskriften Contralinea, och Rocio González, frilansjournalist. Kvällen före hade de försvunnit efter att ha lämnat Contralineas redaktion tillsammans.

Tidskriften Contralinea grundades för nio år sedan och har gjort sig känd för granskningar av makthavare och reportage om sociala orättvisor. Dess chefredaktör Miguel Badillo fördömde genast morden:

-Vi har blivit stämda, förföljda och hotade, men det här är det värsta som hänt hittills. Vi kommer att fortsätta med vårt arbete. Vi kommer inte att ge oss, sa Badillo efter dådet.

Motivet till dådet är ännu oklart. Marcela Yarce var sedan en tid tillbaka ansvarig för marknadsföring på Contralinea och därför inte längre direkt inblandad i innehållet i tidningen. Det fanns inte heller någon känd hotbild mot henne eller González.

Polisen misstänker att det kan ha rört sig om rånmord, eftersom González även drev ett växlingskontor på Mexico Citys internationella flygplats.

Men sättet som kvinnorna mördades på påminner mer om knarkmaffians metoder.

Enligt Reportrar utan gränser har minst 80 journalister dödats i Mexiko sedan år 2000. Det gör landet till ett av världens farligaste att arbeta i som journalist.

Mycket av våldet har tidigare drabbat lokalreportrar ute i provinserna, medan huvudstaden Mexico City varit relativt fredad. De senaste morden tyder dock på att det kan vara på väg att förändras.

Erik de la Reguera

Publicerat i DN den 3 september 2011.