Kvinnor i protest på Kuba

MEXICO CITY. Oppositionsgruppen Damerna i vitt på Kuba vädjar nu till katolska kyrkan om beskydd, efter vad som beskrivs som en våg av repression mot dissidenter.

-Frihet, frihet! ropar fyra kvinnor på Capitoliums trappa i centrala Havanna inför häpna turister och kubaner.

Kvinnorna har vecklat ut en banderoll mellan sig. Men det dröjer inte länge innan civilklädda poliser kommer fram och tvingar dem att sätta sig ned på trappan. En stund senare förs kvinnorna bort i en polisbil.

Händelsen inträffade i onsdags för en vecka sedan och att vi överhuvudtaget känner till den beror på att en person i publiken filmade med sin mobiltelefon och lade ut videosnutten på Youtube.

Den typen av protester har tilltagit de senaste veckorna. Ibland är deltagarna en handfull, ibland flera dussin. Nästan alltid anländer polis och säkerhetstjänst inom några minuter.

Rapporter om tiotals gripna har sipprat ut. I tisdags sökte oppositionsgruppen Damerna i vitt stöd av Katolska kyrkans ledning på ön.

-Vi vill få ett slut på misshandeln och hoten, sa Blanca Soler, taleskvinna för Damerna i vitt.

När kommunistregimen för ett år sedan började frige ett drygt hundratal samvetsfångar skedde det efter katolska kyrkans medling. Men någon öppning vad gäller yttrandefrihet på ön har inte märkts av.

Häromdagen skrev den folkkäre kubanske sångaren Pablo Milanes att han ”inte kan göra annat än skämmas” inför repressionen.

Samtidigt verkar Kubas president Raúl Castro mest frustrerad över takten i de ekonomiska reformerna.

- Glöm inte att 2000-talets första årtionde redan har passerat! sa han nyligen i ett tal adresserat till motsträviga byråkrater.

Erik de la Reguera

Publicerat i DN den 1 september 2011.