Regeringskris hotar när korrupta ministrar sparkas

MEXICO CITY. Brasiliens president Dilma Rousseff tar nu till krafttag mot korruptionen i sin egen regering. På bara tre månader har fyra ministrar fått sparken - den senaste igår. Men utrensningen har fått hennes stödpartier i kongressen att hota med ett regelrätt uppror.

"Durona". Hårdingen. Så kallas Dilma Rousseff av såväl sina allierade som politiska motståndare i Brasilien. Bara sju månader har gått sedan hon kom till makten, men med en ledarstil som beskrivs som lika kärv som väsensskild mot föregångaren Lula da Silva har hon redan satt sin prägel på det politiska livet i landet.

Rousseffs arbetarparti PT saknar egen majoritet i kongressen, så hon har fått förlita sig på ett tiotal stödpartier som tidigare stödde Lula. Flera av dem har fått ministerposter i utbyte.

Men nu växer ett missnöje bland stödpartierna. Rousseff har nämligen visat liten förståelse för korrupta excesser.

I juni tvingades stabschefen Antonio Palocci avgå efter anklagelser om att han förskingrat stora belopp under sin tid som kongressledamot. Månaden därpå var det landets transportminister Alfredo Nascimento som fick lämna sin post, anklagad för att ha tagit emot mutor i samband med vägbyggen.

Nascimento såg därefter till att hans partikamrater i partiet PR klippte banden till Rousseff.

I förra veckan sparkades också 33 högt uppsatta anställda vid departementet för turism, sedan belopp avsatta till VM i fotboll 2014 och OS 2016 förskingrats. Ministern på departementet tillhör Rousseff viktigaste stödparti PMDB, utan vilket hon förlorar majoriteten i kongressen. Trots det sägs även den ministern sitta illa till.

- Jag ska göra allt som står i min makt för att få ett slut på korruptionen! lovade Rousseff nyligen.

Röstköp och mutor har länge varit en central del av det politiska spelet i landet. Under förre presidenten Lula da Silvas tid vid makten tvingades en rad ministrar att avgå, men trots det valde Lula aldrig att på allvar ta upp kampen mot korruptionen.

När nu Rousseff verkar inta en mer konfrontativ linje gör hon det med sju av tio väljares stöd i ryggen. Men risken för splittring är inte obetydlig. På regeringssammanträdena uppges stämningen redan blivit mer spänd.

I början på augusti fick försvarsministern Nelson Jobim lämna regeringen, sedan han offentligt hånat ett par andra ministrar för deras svaga intellekt.

När även jordbruksminister Wagner Rossi – tillhörande PMDB - natten till torsdagen fick sparken efter korruptionsmisstankar rann det över för partiets ledning. PMDB:s talesman i kongressen hotar nu med blockad av Rousseffs lagförslag om hon inte ”börjar visa mer respekt” för sina allierade.

Erik de la Reguera

Första kvinnliga presidenten

Dilma Rousseff tillträdde makten vid årsskiftet och är Brasiliens första kvinnliga president. Hon tillhör arbetarpartiet PT och för en socialdemokratiskt färgad politik.

Rousseff föddes 1947. Efter militärkuppen 1964 blev hon aktiv i radikala vänstergrupperingar. 1970 greps hon för sin politiska aktivism av militären. Under tre år i fängelse torterades hon med elchocker och andra brutala metoder.

Efter frigivandet utbildade hon sig till ekonom och blev 2003 utsedd till gruv- och energiminister i Lula da Silvas regering. När sedan stora delar av toppskiktet inom arbetarpartiet PT tvingades avgå i samband med en korruptionsskandal 2005, gjorde Lula henne till stabschef.

2009 insjuknade hon i lymfcancer och genomgick både cellgiftbehandling och strålning. Efter tillfrisknandet utsågs hon till PT:s kandidat i förra årets val, där hon segrade i andra valomgången.

Publicerat i DN den 19 augusti 2011.