Expresident hotas av avlyssningsskandal

MEXICO CITY. En omfattande avlyssningsskandal i Colombia kryper allt närmare expresidenten Alvaro Uribes dörr. Nyligen greps hans förre stabschef misstänkt för att ha gett grönt ljus för olaglig avlyssning av hundratals journalister, politiker och domare.

Bernardo Moreno var under åren 2002-2010 stabschef i Álvaro Uribes regering. Därmed var han också en av expresidentens allra närmaste män.

Men sedan en dryg vecka tillbaka sitter han nu bakom lås och bom, anklagad för att ha godkänt avlyssning av mängder av oppositionspolitiker, människorättsaktivister, reportrar och kolumnister, ja, till och med domare i högsta domstolen i Colombia.

Skandalen började rullas upp 2009 när tidskriften Semana avslöjade att säkerhetstjänsten DAS än en gång överträtt sina lagliga befogenheter. Omfattningen visade sig denna gång vara ovanligt stor: hundratals personer hade fått sina telefoner avlyssnade och e-posten hackad. Många var kända samhällsprofiler, vars information i flera fall uppgavs ha sålts vidare till kriminella.

En utredning inleddes för att klarlägga vem som bar det politiska och operativa ansvaret. Flera lägre DAS-chefer har sedan dess åtalats, medan säkerhetstjänstens högsta chef flytt till Panama.

Enligt utredarna leder dock trådarna högre upp än så. Gripandet av den förre stabschefen har väckt frågan om han verkligen kan ha agerat helt på egen hand, utan att ha informerat sin chef.

Alvaro Uribe slår ifrån sig misstankarna och hävdar att det rör sig om en konspiration.

- En del av det colombianska rättsväsendet verkar inte vilja inse att detta är en kriminell hämndaktion riktad mot min regering, sa Uribe i söndags efter att ha besökt den fängslade Bernardo Moreno.

Uribe blev populär i breda folklager efter att ha pressat tillbaka Farc- och ELN-gerillorna. Men hans kritiker menar att framgångarna kom till ett högt pris i form av omfattande brott mot mänskliga rättigheter.

Förra året valdes förre försvarsministern Juan Manuel Santos till president, men denne har hittills hållit en respektfull distans till rättsprocessen.

Erik de la Reguera

Publicerat i DN den 10 augusti 2011.