Kvinnornas sexstrejk vägen till ett bättre liv

MEXICO CITY. I den lilla staden Barbacoas i södra Colombia sexstrejkar kvinnorna sedan mer än en månad tillbaka. Men protesten riktar sig inte mot männen i samhället, utan mot den utbredda fattigdomen och Colombias regering.

Djungelbeklädda berg och dalar med skrala jordlotter möter den som besöker Barbacoas, som inte ligger långt från gränsen till Ecuador. Här lever omkring 90 procent av befolkningen i extrem fattigdom och många tillhör den afrikan-colombianska minoriteten, som härstammar från 1800-talets frigivna slavar.

Barbacoas kan ses som en modern variant av författaren Gabriel Garcia Marquez stad Macondo i romanen "Hundra år av ensamhet": hit kommer få besökare, vägarna är usla och merparten av befolkningen överlever därför på det de kan odla själva.

På senare år har många börjat ägna sig åt kokaodling, eftersom kokainmaffiornas uppköpare åker direkt ut till byarna. Men i gengäld har byborna utsatts för arméns razzior och de kokainfinansierade gerillornas och paramilitärernas terror.

Så sent som för en dryg månad sedan tvingades flera hundra människor fly för sina liv. Då gick kvinnorna i Barbacoas ut i strejk. Eller ”korsade benen”, som de själva uttrycker det.

- Vi är utleds på misären och på att regeringen bara lämnar oss i sticket. Hur ska vi kunna försörja våra familjer i den här situationen? Nej, det är vi kvinnor som föder barnen. Om vi inte har sex så blir det inga fler barn! säger Ruby Cabezas till tidskriften Semana.

Hon är en av drygt 300 kvinnor som dagligen demonstrerar med plakat i händerna i Barbacoas. På plakaten står det saker som: ”Inte mer sex!” och ”Värdighet först!”

Männen i samhället reagerade till en början förnärmat på protesten, men har med tiden förstått att den inte är riktad mot dem. Samtidigt har den okonventionella metoden skapat rubriker i colombiansk press.

I förrgår blev kvinnorna så lovade en ny och bättre väg till staden av delstatsregeringen. Men Ruby Cabezas är luttrad. Hon har sett löften brytas förr.

-Vi kommer att fortsätta strejken tills det att vi sett att vägen börjat byggas. Och sedan kommer vi att kräva rinnande vatten och sjukhus! säger hon.

Erik de la Reguera

Publicerat i DN den 31 juli 2011.