Folket tar till gatorna i demokratins vagga


Syntagmatorget i Aten. Foto: Estrella de la Reguera.

ATEN. På kvällen på slaget nio samlas tusentals människor till stormöte på Syntagmatorget i centrala Aten. Under en mörkblå himmel slår sig deltagarna ned på marken och lyssnar på tal, sjunger med i kampsånger och ropar slagord mot regeringen.

Syntagmatorget har varit händelsernas centrum sedan protesterna mot regeringen tog fart för några veckor sedan. Många av deltagarna vid de dagliga stormötena här är unga, mellan 20 och 40 år, och de är rörande överens om att folket blivit fört bakom ljuset.

Ett återkommande argument är att det är orättvist att vanligt folk ska drabbas så hårt av sparpaketen, när banker och spekulanter klarar sig lindrigt undan.

Talarordningen dras med lotter ur en hatt. Killen bredvid mig, en ung teaterstudent med långt hår och skägg, har fått lott nummer 174.

-Jag måste nog ha rejält med tur, säger han med ett leende.

Men ur hatten kommer faktiskt nummer 174, vilket ger honom 90 sekunder i rampljuset och chans att tala om hur kampen ska fortsätta. Senare diskuterar deltagarna även mer jordnära frågor, som hur renhållningen och hygienen ska skötas på torget, där antalet tält stigit snabbt de senaste dagarna.

Politiska partier ombeds hålla sig på avstånd. De är inte välkomna.

2 500 år efter den västerländska demokratins gryning i Aten, håller därför en annan folkförsamling på att få fäste här. Det är det – och inte de relativt få våldsamma demonstrationerna - som får premiärminister Papandreou att känna press från de egna leden.

Han vet att en rad parlamentsledamöter i socialistpartiet är rädda för att förlora det redan tynande stödet bland sina tidigare kärnväljare.

På en banderoll vid sidan av torget står det ironiskt ”Employee of the decade” bredvid den internationella investmentbanken Goldman Sachs logotyp. Det var dess konsulter som hjälpte flera av Greklands regeringar att dölja hur stort budgetunderskottet egentligen var.

När sanningen avslöjades 2009 fick medborgarna i Grekland och flera andra av EU:s medlemsländer en smärre chock.

-Vi måste skapa en bättre fungerande demokrati, så att detta inte kan ske igen. Det är därför jag går hit varje dag, säger läkaren Dimitris Seremetis.

Den politiska krisen har gett folket på torget en känsla av att deras närvaro kan påverka landets framtid.

-Jag tror faktiskt att vi kan få den här regeringen på fall. Och vad som händer sedan – det är upp till oss! säger Dimitris Seremetis med ett leende.

Erik de la Reguera

Publicerat i DN den 17 juni 2011.