Politiskt rävspel efter valet i Peru

Vänsterkandidaten Ollanta Humala segrade i helgens presidentval i Peru. Nu väntar ett politiskt rävspel i kongressen, som kommer att avgöra om Humala kan infria väljarnas högt ställda förväntningar.

Med 87 procent av rösterna räknade hade Ollanta Humala fått 51,3 procent, medan högerkandidaten Keiko Fujimori gavs 48,7 procent av väljarstödet. De röster som återstod kom i första hand från avlägsna bergstrakter där Humala har flest anhängare.

– Demokratin har segrat! Folket avgjorde – och utan rädsla! sa Ollanta Humala efter att ha utropat sig till vinnare.

Just rädsla har annars varit ett huvudtema i den peruanska valrörelsen. Keiko Fujimori och hennes allierade inom den ekonomiska eliten har gång på gång varnat för att Ollanta Humala tidigare varit en nära allierad till Venezuelas president Hugo Chávez.

För att tvätta bort denna i Peru ofördelaktiga stämpel lät Humala anlita valstrateger från det brasilianska arbetarpartiet PT. De använde samma formel som när Lula da Silva valdes till president i Brasilien 2002: retoriken gjordes mer socialdemokratiskt klingande, de röda t-tröjorna byttes mot blå skjortor, och nyligen svor Humala rent av med handen på Bibeln att han kommer att respektera marknadsekonomi och privat äganderätt.

Det fungerade, samtidigt som många i den tredjedel av Perus befolkning som lever i fattigdom tilltalades av Humalas löften om folkpension och en gradvis omfördelning av de senaste årens stora intäkter inom gruvindustrin.

Men även Keiko Fujimori har tvingats kämpa mot väljarnas rädsla. Det politiska arvet från fadern, den fängslade expresidenten Alberto Fujimori, har fått bland andra Nobelpristagaren Mario Vargas Llosa att varna för att hon var en blivande diktator.

Nästa steg för Ollanta Humala blir nu att säkra tillräckligt stöd för sin politik i kongressen. Det kan dock bli komplicerat, eftersom han inte kan räkna med egen majoritet och dessutom har avhänt sig möjligheten att skriva om författningen. Humala har därför redan bjudit in till en bred samlingsregering.

Erik de la Reguera

Humala en politiker till vänster om mitten

Ollanta Humala är före detta yrkesofficer, 48 år gammal och har profilerat sig som en politiker till vänster om mitten. Han har anklagats för att ha begått människorättsbrott under sin tid i armén i början på 90-talet, men rättsprocesserna lades ned i brist på bevis.

Humalas huvudbudskap har varit omfördelning av landets resurser. Han vill höja skatten för gruvbolagen, införa en allmän folkpension och öka stödet till fattiga.

Jämfört med presidentvalet 2006, då Humala förlorade mot Alan Garcia (av författningen förhindrad att ställa upp på nytt), har han denna gång tagit avstånd från Venezuelas president Hugo Chávez och i stället närmat sig Brasiliens arbetarparti PT.

Publicerat i DN den 7/6 2011.