Går det att laga Kuba?

På bilden ovan syns en klassisk scen från Havannas gator: en mekaniker i färd med att laga en gammal bil, ett par män som står och diskuterar hur reparationen går och en europeisk besökare (i detta fall jag) som smyger fram en kamera och förevigar kontrasten till den västerländska konsumismen.

Att kubanerna efter 50 år av amerikanskt handelsembargo har blivit något av mästare i konsten att ta till vara knappa resurser är väl känt. Det har också fått en del oväntade följder, som noterats av Martin Ezpeleta i en krönika i Aftonbladet (om sedan den "hållbara utvecklingen" kommer sig av en medveten strategi eller de senaste decenniernas energikris och ekonomiska kräftgång är en annan femma).

Men nu är frågan om inte reservdelarna är på väg att ta slut en gång för alla. För när Kubas kommunistparti i dag inleder sin kongress - den första sedan 1997 - är stämningen ödesmättad.

- Antingen byter vi kurs eller så sjunker vi, sa president Raúl Castro för ett par månader sedan.

Han hoppas få stöd för ett ekonomiskt stålbad, vars mål sägs vara att "uppdatera och förbättra” socialismen på Kuba. En miljon jobb ska bort - massuppsägningarna har redan börjat - priset på basvaror höjs och gratisluncherna slopas. Men frågan är hur djup krisen egentligen är? Var tar nedskärningarna stopp?

Oron och missnöjet har börjat växa på Havannas gator. Regimkritiker som bloggaren Yoani Sánchez blir stämplade som cyberterrorister i statlig teve, men deras envisa kamp för yttrande- och pressfrihet är allt svårare att diskvalificera med att de skulle vara "kontrarevolutionärer" med påstådda band till CIA (se statliga tevens Razones de Cuba och döm själva).

När jag talade med Yoani Sánchez i veckan sa hon:

- Vi agerar - och säkerhetspolisen och informationsministeriet reagerar. Än så länge är det vi som har initiativet.

En besvärlig balansgång, kan tyckas. Inte minst på Kuba, där det i många år varit förenat med uppenbar risk för fängelsestraff att rikta kritik mot Castrobröderna och deras styre.

Mer om detta i min intervju med Yoani Sánchez i fredagens Dagens Nyheter. Den och Lars Palmgrens reportage i SR kan med fördel läsas bredvid varandra.

Exakt vad som kommer att hända under helgens kongress vet ingen utanför partitoppen. Här några länktips till er som vill följa händelserna i realtid och ur olika perspektiv:

- Fernando Ravsberg, BBC:s utmärkte korrespondent i Havanna bloggar.
- Yoani Sánchez bloggar på Generacion Y.
- Cubadebate är en regeringsknuten sajt där Fidel Castros "reflektioner" publiceras.
- Granma är Kubas statliga och hårt censurerade nyhetstidning.

Dessutom finns en rad twitterkonton som kan vara värda att följa. Jag ska under helgen försöka sålla i flödet och tipsa om läsvärda texter i kommentarerna här och på http://www.twitter.com/erikdelareguera. Men jag vill också veta vad ni tycker. Går det att laga Kuba?