Skolbarnen sköts till döds under lektionen

MEXICO CITY. Rio de Janeiro är drabbat av sorg sedan en massaker på en skola krävt minst tolv barns liv igår. Ytterligare ett tjugotal barn skadades. Gärningsmannen uppges ha tagit sitt liv.

Klockan var halv nio på torsdagsmorgonen när en 24-årig man klev in på skolan Tasso da Silveira i Rioförorten Realengo. Till en person utanför ingången sa han att han skulle ge en föreläsning. Men han visade sig vara ute i ett helt annat ärende.

Den 24-årige mannen drog fram ett eller flera skjutvapen och öppnade först eld mot två pojkar. Sedan fortsatte han mot ett klassrum där en kvinnlig lärare just stod och höll en lektion i portugisiska. Hon och de fyrtiotalet eleverna fick se hur mannen klev in med vapnen i högsta hugg.

Minst tolv barn dödades i det därpå följande kulregnet, de flesta av dem i åldern 10-15 år. Ytterligare ett tjugotal barn skadades och vårdas nu på sjukhus. En av eleverna sprang ut och lyckades påkalla några polisers uppmärksamhet.

Snabbt tog poliserna sig in i byggnaden, där de fann gärningsmannen på andra våningen. 24-åringen försökte först barrikadera sig, men efter att ha skottskadats i ena benet bestämde han sig för att ta sitt liv.

Händelsen är den första i sitt slag i Rio de Janeiro. Motivet är fortfarande något oklart, men enligt myndigheterna hade gärningsmannen tidigare varit elev på skolan.

Mannen bar på ett brev som inte har offentliggjorts i sin helhet, men som beskrivs bestå av förvirrade, lösryckta fraser med religiöst fundamentalistisk ton. Bland annat ska mannen ha uppgett att han var hivpositiv. ”En galning”, var flera polisers dom på torsdagen.

Brasiliens president Dilma Rousseff utlyste en tyst minut för offren i massakern.

- I dag sörjer vi att försvarslösa barn fallit offer för en ensam våldsverkare. Det är inte en typ av brott som vi är vana vid i vårt land. Men vi står eniga i fördömandet av detta våldsdåd, sa Dilma Rousseff.

Erik de la Reguera

Publicerat i Dagens Nyheter den 8 april 2011.