Protestvåg efter nya massmord

MEXICO CITY. Minst 59 kroppar har hittats i åtta olika massgravar i staden San Fernando i nordöstra Mexiko. Samtidigt rapporteras en rad manifestationer ha ägt rum i protest mot maffiavåldet och president Felipe Calderóns militarisering av brottsbekämpningen.

Massgravarna påträffades när polisen i San Fernando utredde rapporter om att busspassagerare kidnappats och förts bort av beväpnade män. Det är fortfarande oklart vilka offren är, men platsen för det makabra fyndet ligger nära den ranch där 72 syd- och centralamerikanska utvandrare massakrerades förra året.

Det massmordet fick stor uppmärksamhet internationellt, eftersom en rad regeringar krävde bättre säkerhet för sina medborgare längs vägen mot USA.

I onsdags arrangerades demonstrationer på ett tjugotal platser i Mexiko, både i protest mot maffiavåldet och mot regeringens strategi för att få stopp på det. Parollen var ”No más sangre”, inte mer blodspillan, och president Calderón utmålades som alltför ensidigt inriktad på militära och polisiära insatser.

Den största manifestationen ägde rum i staden Cuernavaca. Där har den lokale poeten Javier Sicilia förvandlats till moralisk ledare för protesterna sedan hans 24-årige sons kropp hittats dumpad.

-Världen är inte längre värdig mina ord. Jag kan inte skriva mer poesi…. den finns inte längre inom mig, sa Sicilia efter mordet.

Erik de la Reguera

Publicerat i DN den 8 april 2011.