Miljardärens konst får nytt museum

MEXICO CITY. Mexikanen Carlos Slim är inte bara världens rikaste man, han hyser också ett stort intresse för konst. Det får allmänheten glädje av nu på tisdag, då konstmuseet Soumaya – döpt efter Slims avlidna hustru – slår upp portarna i helt nybyggda och spektakulära lokaler. Arkitekten Fernando Romero har gett de drygt 60 000 konstverken i paret Slims privata samling ett nytt hem i den fashionabla stadsdelen Polanco i norra Mexico City. När solen skiner – vilket den ofta gör – blixtrar det från 16 000 aluminiumplattor som pryder den kurviga huskroppen. Inne i museet finns verk av Rodin, Picasso, Dalí, Van Gogh, Renoir, Rubens, Monet, Cézanne, Matisse, Da Vinci och många andra. Det bästa av allt: inträdet är gratis. Mer info på soumaya.com.mx

Erik de la Reguera

Publicerat i DN Resor den 27 mars 2011.