Svårigheter väntar segraren i Haitival

MEXICO CITY. I dag går befolkningen i Haiti till valurnorna för att utse ny president. Valet står mellan juridikprofessorn Mirlande Manigat och den populäre musikern Michel Martelly, mer känd som Sweet Micky. Oavsett vem som vinner väntar enorma utmaningar.

I Haitis huvudstad Port-au-Prince lever hundratusentals människor fortfarande i tältläger efter jordbävningskatastrofen förra året. Mängder av byggnader ligger i ruiner, bland annat det stora presidentpalatset.

Det är mot den bakgrunden som två mycket olika kandidater nu ställs mot varandra i den andra och avgörande valomgången i Haiti.

Den ena av dem är den 70-åriga Mirlande Manigat. Hon kandiderar för oppositionspartiet RDNP, räknas som en rutinerad politiker och lovar satsningar på skolan och en minskning av Haitis beroende av utländskt bistånd.

Mot henne står den 50-årige Michel Martelly, fram till nyligen mest känd som musikstjärna under artistnamnet Sweet Micky. Hans kampanj har fått draghjälp av en annan musiker, rapparen Wyclef Jean. Budskapet är enkelt: glädje, fred och välstånd till alla – och en president som inte kommer ur den politiska klass som stod handlingsförlamad under jordbävningskatastrofen. Det senare har gått hem hos många unga haitier som tröttnat på korrupt och inkompetent styre.

I fredags återvände även Jean-Bertrand Aristide från sin exil. Denne demokratiskt valde expresident tvingades fly landet 2004, efter ett väpnat uppror som han skyllde på USA.

Erik de la Reguera

Kort historia av demokrati

■ 1986 inledde Haiti en krokig väg mot demokrati. Innan dess hade landet styrts med järnhand av diktatorer och militärjuntor.

■ François Duvalier, kallad Papa Doc, tog makten 1957 och hans son Jean-Claude, eller Baby Doc, tog senare över faderns diktatoriska makt.

■ Den befrielseteologiskt inspirerade prästen Jean-Bertrand Aristide blev Haitis första demokratiskt valda president 1991.

Publicerat i Dagens Nyheter den 20 mars 2011.