Intensiv mördarjakt i knarksyndikaten

MEXICO CITY. Mordet på en amerikansk federal agent på uppdrag i Mexiko har utlöst en intensiv jakt på de mexikanska brottssyndikaten. I helgen greps 676 misstänkta maffiamedlemmar i razzior runt om i USA.

– Mentaliteten här är densamma som på en skolgård. Brottskartellerna har knuffat till oss – och om man då inte knuffar tillbaka, förvandlas man till ett mobbningsoffer. USA:s polisväsende kommer inte att bli något offer, sade Carl Pike vid antidrogpolisen DEA under helgens razzior.

Förutom hundratals gripanden gjordes även beslag av 12 miljoner dollar i sedlar, 282 skjutvapen, 94 fordon, 467 kilo kokain, 29 kilo metamfetamin och 10 kilo heroin. Officiellt riktades tillslagen mot samtliga mexikanska karteller med verksamhet i USA, men mycket tyder på att fokus i själva verket låg på Zetas, ett syndikat som kontrollerar stora delar av den mexikanska och amerikanska östkusten och som nu pekas ut som ansvarigt för mordet på specialagenten Jaime Zapata.

–Om du attackerar en av våra federala agenter, kommer vi inte att backa undan, förklarade DEA-talesmannen Derek Maltz.

Det var den 15 februari som den 32-årige Zapata dödades av beväpnade män i den mexikanska delstaten San Luís Potosí. Han stoppades i en improviserad vägspärr, där ett tungt beväpnat maffiakommando öppnade eld. Zapata dödades och en kollega till honom skadades svårt.

Viss oklarhet råder om motivet till dådet, men vittnesmål från personer som gripits av mexikansk polis tyder på att agenterna misstogs för fiender från en annan kartell.

Zapata arbetade för ICE (US Immigration and customs enforcement) och är den högst uppsatta amerikanska agent som dödats i Mexiko sedan Enrique ”Kiki” Camarena torterades till döds 1985. Även det mordet ledde till en massiv mobilisering – och den gången med imponerande resultat: flera mexikanska polischefer avslöjades som korrupta och en rad maffiabossar greps.

I dagens situation, med ett maffiakrig som krävt 15 000 liv i Mexiko det senaste året, syftar den amerikanska mobiliseringen sannolikt i första hand till att avskräcka från ytterligare attacker mot amerikanska medborgare.

Erik de la Reguera

Dådet har rört upp starka känslor i USA

På senare tid har en rad amerikanska medborgare hamnat i skottlinjen i Mexiko. Förra året dödades två amerikanska konsulatanställda i Ciudad Juárez, enligt uppgift för att en kartell misstänkte att en fiendeorganisation fick visum utfärdade genom dessa båda individers försorg.

Flera amerikanska turister har också råkat illa ut i gränsområdena och amerikanska UD avråder därför numera USA-medborgare från att vistas i de regioner där det pågår strider mellan olika karteller.

Mordet på ICE-agenten Jaime Zapata den 15 januari har rört upp starka känslor i USA. Som jämförelse kan nämnas att 755 mexikanska poliser och militärer fick sätta livet till i knarkkriget förra året.

Publicerat i DN den 1 mars 2011.