Med migranter på dödens tåg

I marsnumret av DN Världen har jag och fotografen Roger Turesson ett 16 sidor långt reportage om central- amerikanska migranters farliga färd norrut genom Mexiko och vidare mot USA. Ta gärna en titt på det.

DN Världen är ett magasin som delas ut till alla prenumeranter, men som också säljs i butik (dessutom sägs reportaget finnas att läsa på Ipad med videomaterial som bonus).

För den som vill göra något åt migranternas situation kan jag tipsa om att ett antal människorättsaktivister här i Mexiko förbereder en karavan i juni (återstår att se om den verkligen blir av). Tanken är att färdas från Ixtepec, längs ungefär samma rutt som vi åkte, men med en massa mr-folk och mexikanska och internationella medier i hasorna. Det hela är avsett att väcka uppmärksamhet och bilda opinion (tidigare i år arrangerades en liknande karavan från Arriaga till Chahuites, se här, här, här och här).

Även internationella observatörer har bjudits in, bland annat studenter från olika universitet i USA.

Om någon är intresserad av att delta i karavanen kan jag förmedla kontakt med organisatörerna. Min mejladress finns här ovan under "kontakt". Själv är jag dock inte med och arrangerar.

Man behöver för all del inte lämna Sverige för att aktivt stödja illegala migranter. En rad organisationer och nätverk arbetar för papperslösas rättigheter även i vårt land. Den som vill tipsa om sin verksamhet får gärna göra det här i kommentarsfältet.