Plaza Garibaldi lockar till smäktande allsång

MEXICO CITY. Få saker kan få ett leende att spricka upp så snabbt som en mexikansk mariachiorkester i full mundering. Med blänkande manschettknappar, sombreros, trumpeter, gitarrer, fioler, smäktande röstvibraton och en lidelse helt utan mått och sans, övervinner de enkelt varje gråmulet humör.

I Mexico City, liksom i resten av landet, kan man för en billig penning köpa sig en alldeles egen konsert av dessa virtuoser. Man stöter på dem i allt från lyxiga restauranger till mörka gathörn i tvivelaktiga kvarter.

Men platsen framför andra för att lyssna till mariachis – och skråla och skåla med dem – är Plaza Garibaldi i huvudstadens historiska centrum.

Här har grupper av uniformerade musiker flockats i över ett århundrade. Fram tills nyligen var området nedgånget och inte särskilt tryggt att vistas i, men i förra veckan återinvigdes det helt upprustade torget.

De omgivande fasaderna har putsats, säkerheten förbättrats och som bonus för musikälskande turister finns dessutom ett nybyggt tequila- och mezqalmuseum att beskåda på torget. Men huvudattraktionen – den är självklart fortfarande den smäktande musiken.

Erik de la Reguera

Publicerat i DN Resor den 19 december 2010.