83 döda i chilensk fängelsebrand

MEXICO CITY. Minst 83 människor omkom och 14 skadades svårt i en fängelsebrand i Chiles huvudstad Santiago på onsdagen. Förtvivlade anhöriga kastade sten mot myndigheterna i protest mot undermålig information och ett påstått långsamt räddningsarbete.

Den stora eldsvådan i San Miguel-fängelset i Santiago började vid halvsextiden på onsdagsmorgonen. Ännu är det oklart exakt hur branden uppstod, men upprinnelsen sägs ha varit ett slagsmål mellan olika grupper av fångar.

När elden börjat sprida sig ringde en intern från sin mobiltelefon till Chiles larmcentral. Räddningsinsatsen förefaller dock ha blivit något fördröjd.

Enligt vittnesuppgifter som citeras i flera chilenska tidningar ska vakterna vid ingången till fängelset först ha vägrat att öppna grindarna för brandkåren. Våldsamma protester utbröt då, såväl bland fångarna som bland de oroliga anhöriga som samlats utanför fängelset.

Stenkastning och handgemäng rapporteras ha förekommit. Till slut ska grindarna ha öppnats så att räddningsinsatsen kunde sätta i gång på allvar.

– Detta är en fruktansvärd tragedi, sade justitieminister Felipe Bulnes några timmar senare, då det blivit känt av minst 83 människor, samtliga fångar, omkommit.

– Först står vi inför uppgiften att identifiera de omkomna. Men sedan kommer vi att gå till botten med vem som bär ansvar för det inträffade.

Fängelsebranden är den värsta i modern tid i Chile och för myndigheterna finns flera besvärande omständigheter. Omkring 1 900 fångar sägs ha befunnit sig i fängelset när branden utbröt, trots att anstalten som mest får hysa 1 100 interner.

Chiles president Sebastian Piñera var därför snabb med att erkänna att ”Chiles fängelsesystem inte orkar med sin uppgift”.

– Vårt fängelsesystem är inte värdigt ett land som vill behandla människor på ett civiliserat sätt, sade Piñera, som dock underströk att hans regering inlett en grundlig översyn av fängelserna sedan han kom till makten tidigare i år.

Erik de la Reguera

Publicerat i Dagens Nyheter den 9 december 2010.