USA ville ha dna-prover av presidentkandidater

MEXICO CITY. Även i Latinamerika har den läckta amerikanska diplomatposten skakat om rejält.

I Paraguay häpnar man över att det 2008 gick ut en order från amerikanska UD om att inhämta biometrisk data, dna-prov och irisskanningar från samtliga kandidater i presidentvalet. Detta på grund av misstänkt terroristverksamhet i landet. Paraguays regering har nu bett USA om en förklaring.

En annan försändelse bekräftar att störtandet av Manuel Zelaya i Honduras i juni 2009 var en statskupp.

Den amerikanske ambassadören i landet beskriver kuppledaren Roberto Michelettis maktövertagande som ”uppenbart olagligt” och ”illegitimt” – vilket står i skarp kontrast mot USA:s mer försiktiga, offentliga hållning.

Erik de la Reguera

Publicerat i Dagens Nyheter den 30 november 2010, som en del av ett större paket om Wikileaks-avslöjandena.