Kriget mot maffian får kritik för civila offer

MEXICO CITY. Fler än 100 civila har dödats i Mexiko i samband med polisens och militärens operationer mot maffian de senaste 18 månaderna. Det slår landets statliga människorättskommission fast i en ny rapport.

”Att begå brottsliga handlingar med syftet att bekämpa den organiserade brottsligheten är oacceptabelt”, skriver människorättskommissionen CNDH i en skarpt formulerad text som den senaste veckan väckt häftig debatt i Mexiko.

Enligt kommissionen, som annars gjort sig känd för att vara försiktig med kritik, har president Felipe Calderóns krig mot narkotikamaffian lett till rader av övergrepp mot civila. ”En intern kultur som respekterar lagen” måste skapas bland trupperna, menar kommissionen.

Så sent som i måndags sköts en 56-årig läkare, Mario Eduardo Robles, till döds av federala poliser i delstaten Colima. Poliserna uppgav att Robles inte stannat när han närmade sig deras vägspärr, när han i själva verket skjutits till döds i sin egen trädgård.

Historier som denna har blivit allt vanligare sedan omkring 50 000 soldater och federala poliser satts in för att bekämpa maffian på olika håll i landet. Korruptionen inom polisen, och i allt högre grad även inom armén, har bidragit till att våldet ökat.

Visserligen har de flesta av de drygt 30 000 människor som dödats i Mexikos knarkkrig sedan Calderón kom till makten i december 2006 fallit offer för maffian. Men övergreppen från militärens sida har också fått tunga opinionsbildare att ifrågasätta presidentens strategi.

I går förklarade Mexikos regering att en ny typ av skadestånd ska betalas ut till anhöriga när oskyldiga dödas. Men de soldater som begått övergreppen kan fortfarande bara åtalas i militärdomstolar, vilket kritiserats hårt av människorättsorganisationer.

Regeringen har sträckt sig till att föreslå att soldater ska kunna åtalas för våldtäkt, tortyr och ”försvinnanden” i civila domstolar, något som bland andra Human Rights Watch avfärdat som ”otillräckligt”.

Erik de la Reguera

Publicerat i DN den 27 november 2010.