Knarkkriget trappas upp efter ledares död

MEXICO CITY. Krigsscener med hundratals stridande på båda sidor utspelade sig i fredags i staden Matamoros i norra Mexiko sedan marinkårssoldater skjutit ihjäl Golfkartellens högste ledare Tony Tormenta. Automateld och granatexplosioner höll befolkningen i skräck i drygt åtta timmar. Det mexikanska knarkkriget har enbart i år krävt 10 000 dödsoffer.

– Vi får väl se om de skjuter mig för det här, säger den anonyme kameramannen på ett videoklipp som lades ut på Youtube.

Intensiv maskingevärseld hörs. En konvoj med svarta fyrhjulsdrivna bilar ses komma körandes upp längs gatan.

– Är det militären? frågar en cyklist.

– Nej, nej, det är de andra, göm dig, snabbt, här bakom bilen! svarar fotografen.

Den här typen av skakiga amatörklipp är den enda oberoende information som finns att tillgå från Matamoros, en stad med omkring en halv miljon invånare som ligger precis vid gränsen till USA – och där regelrätta gatustrider utspelade sig i fredags.

En av få journalister som vågade sig ut, en reporter från lokaltidningen Expreso Matamoros, sköts till döds i korselden. Han blev den tolfte journalisten som dödats i Mexiko i år.

Hundratals marinkårssoldater anlände på förmiddagen för att omringa det hus där ledaren för Golfkartellen, Ezequiel Cárdenas, även kallad Tony Tormenta, befann sig.

Maffiabossen barrikaderade sig och lät skicka efter förstärkning. Men när de 40 bilarna med beväpnade män kom fram var Tony Tormenta och fyra av hans livvakter redan döda. Även tre soldater dödades, uppgav militären.

Gatustriderna fortsatte till kvällningen. De tre gränsövergångarna till USA stängdes och i amerikanska medier cirkulerade uppgifter om ett femtiotal dödsoffer, vilket dock inte gick att få bekräftat av myndigheterna.

Tony Tormenta tog över ledningen för Golfkartellen 2003 sedan hans bror Osiel Cárdenas gripits och utlämnats till USA. Men Tormentas oberäkneliga temperament och kokainmissbruk fick kartellens väpnade gren, exmilitärerna i Zetas, att distansera sig.

I februari i år bröt Golfkartellen helt med Zetas och allierade sig med Sinaloakartellen, La Familia och ett par andra organisationer. Sedan dess har hundratals mord ägt rum i nordöstra Mexiko.

Mannen bakom den nya strategin tros vara en annan av bröderna Cárdenas – Mario ”El Gordo” – och han väntas nu ta över ledarrollen.

I fredags greps också två höga medlemmar i La Familia i staden Morelia i centrala Mexiko. Reaktionen lät inte vänta på sig: attentat mot bensinstationer, skottlossning och brinnande bilar vid stadens utfarter.

Dessa dramatiska händelser inträffade kort efter att dagstidningen La Reforma rapporterat att knarkkriget i Mexiko nu slagit ännu ett dystert rekord: 10 000 döda enbart i år.

Erik de la Reguera

Regeringen har slagits mot drogkartellerna sedan 2006

Sedan början av året har mer än 10 000 människor dödats i Mexiko i maffiarelaterat våld, enligt tidningen La Reforma. Det är betydligt fler än förra årets rekordnotering på 7 700 maffiamord.

En förklaring är den mexikanska regeringens offensiv mot narkotikakartellerna, som pågått sedan 2006 och lett till att 50 000 soldater och poliser numera patrullerar gatorna.

Minst lika viktigt – om inte viktigare – är att två stora allianser av karteller trappat upp ett krig sig emellan om smugglingsrutter till USA och Europa. Den ena av dessa löst sammanhållna allianser består av Sinaloakartellen, La Familia, Millenniekartellen och Golfkartellen. Den andra består av Zetas, Juárezkartellen, Tijuanakartellen och Beltrán Leyva-familjen.


Publicerat i Dagens Nyheter den 7 november 2010.