Fest och musik på De dödas dag

MEXICO CITY. Nu på tisdag, den 2 november, firas De dödas dag i Mexiko. Enligt traditionen är det den dag på året då de döda återvänder för att umgås med sina nära och kära. Och det är verkligen en färgsprakande folkfest.

De som ännu inte lämnat jordelivet ställer fram en ofrenda, ett offeraltare prytt med blommor, pappersdekorationer och saker som den döde tyckte om. Det kan röra sig om en viss maträtt, lite tequila eller kanske en cigarr. Sedan är det bara att börja samtala – eller lyssna på de blåsorkestrar, mariachis och andra band som spelar på kyrkogårdar och runt om i huvudstaden.

Även den amerikanska Halloweentraditionen har blivit populär på senare år. Bli därför inte förskräckta om ni vid ett tacostånd, som det i gathörnet där jag bor, får syn på en papier maché-gubbe i fullstorlek som håller ett huvud dinglande från ena handen och en blodig machete i den andra. Det är helt normalt.

Erik de la Reguera

Publicerat i DN Resor den 1 november 2010.