Brasilien rustar inför århundradets sportfest

SÃO PAULO. Brasilien storsatsar inför VM i fotboll 2014 och OS i Rio de Janeiro 2016. För avgående presidenten Lula da Silva är evenemangen ett sätt att etablera Brasilien som en politisk och ekonomisk stormakt.

Det småduggar över den stora byggarbetsplatsen i utkanten av São Paulo. Röda jordhögar ligger längs flankerna på ett väldigt fält där arbetet med att bygga fotbollsklubben Corinthians nya stadion just har inletts.

Edison Martins, 43, står förtjust och pekar ut mot grävmaskinerna på andra sidan fältet, medan hans tioåriga dotter Thayna nyfiket ser på.

– Sedan jag var liten har jag varit Corinthiansfan. Jag vill visa Thayna hur det ser ut nu, så att hon minns det när stadion byggts. Dessutom är det helt fantastiskt att tänka sig att VM ska spelas här! säger han.

Corinthians arenabygge är ett av många infrastrukturprojekt som Brasiliens regering planerar de närmaste åren. Totalt har Brasiliens regering gett löften om cirka 525 miljarder dollar (3 500 miljarder kronor) till ny infrastruktur fram till 2014.

I det ingår ett sedan länge utlovat snabbtåg mellan São Paulo och Rio de Janeiro, stora vattenkraftverk och en storsatsning på bostadsbyggande. Även flera flygplatser måste moderniseras, till exempel den kraftigt underdimensionerade internationella flygplatsen i São Paulo.

Trots dessa ambitiösa planer har byggandet på många håll knappt kommit i gång – fram till helt nyligen fanns inte Corinthians nya arena annat än på ritbordet. På andra håll har ingenting alls hänt.

Det internationella fotbollsförbundet Fifa riktade tidigare i år kritik mot att så lite gjorts, vilket sannolikt bidragit till att de ansvariga i landet nu börjat reagera.

Generellt fastnar infrastrukturprojekt gärna i byråkratins papperskvarnar i Brasilien. Stora belopp, ingen vet hur mycket, försvinner i korruption. Kritiker anser att så säkert sker med en del av de pengar som nu satts av till idrottsevenemangen. Men denna gång står mer på spel än någonsin tidigare. Den avgående presidenten Lula da Silva har sagt att han vill att VM och OS ska etablera Brasilien som en politisk och ekonomisk stormakt. I valet på söndag avgörs vem som blir ny president och får ta över den stafettpinnen.

Den slutliga ekonomiska kostnaden – eller vinsten – av dessa megaprojekt är det ingen som vet.

Erik de la Reguera

Investeringar för 180 miljarder

Inför VM i fotboll 2014 ska 73 miljarder kronor investeras i restaureringar, byggande av nya arenor och annat direkt relaterat till fotbollen.

OS 2016 har fått en ännu högre prislapp: 108 miljarder kronor investeras i anläggningar med anknytning till idrottsevenemanget.

Publicerad i DN Ekonomi den 28 oktober 2010, som en del i ett paket som också handlade om kostnaderna för VM i Sydafrika 2010 och OS i Peking 2008.