Släppta fångar på Kuba ska blidka EU

MEXICO CITY. På måndag ska EU:s medlemsländer utvärdera sin gemensamma politik mot Kuba. Inför mötet har en rad olika utspel gjorts. Castroregimen lovar frige fler politiska fångar, samtidigt som en kubansk dissident tilldelats Sacharovpriset av EU-parlamentet.

Tre kubanska politiska fångar, Ciro Pérez Santana, Arturo Suárez Ramos och Rolando Jiménez Posada, uppgavs i går sitta på ett plan till Spanien sedan de frigetts och deporterats. Ytterligare två fångar tros snart följa i deras spår.

Dessa fem dissidenter tillhör inte den grupp på 52 politiska fångar som Castroregimen i juli gick med på att frige efter medling av katolska kyrkan och den spanska regeringen. Det faktum att ytterligare frigivningar nu sker är svårt att inte tolka som en medveten gest från regimens sida mot EU-länderna.

Sedan 1996 har EU en gemensam ståndpunkt när det gäller Kuba, som innebär att alla avtal med regimen måste kopplas till framsteg vad gäller demokrati och mänskliga rättigheter.

Spanien har drivit på för en uppluckring av bestämmelserna och hoppas att ett första steg ska tas på måndag. Men Sverige, Tyskland och en del andra länder är skeptiskt inställda, dels för att fångarna i praktiken har utvisats, dels för att få demokratiska framsteg gjorts på ön.

Beskedet om de nya frigivningarna kommer dessutom kort efter att EU-parlamentet meddelat att den kubanske dissidenten Guillermo Fariñas får årets Sacharovpris. Det var Fariñas hungerstrejk som tvingade Castroregimen till förhandlingsbordet tidigare i år, något som dock den kubanska regeringen helst inte vill kännas vid.

Erik de la Reguera

Publicerat i Dagens Nyheter den 23 oktober 2010.