Farligaste jobbet till 20-åring

MEXICO CITY. Marisol Valles är bara 20 år gammal, men har ett av världens tuffaste jobb. I går tog hon över posten som polischef i den mexikanska staden Praxedis G Guerrero, där knarkmaffian dödat hennes företrädare och total laglöshet råder.

Förre polischefen i Praxedis G Guerrero sköts till döds av okända män i juli förra året. Sedan dess har denna småstad i norra Mexiko med 8 500 invånare förvandlats till laglöst land. Myndigheterna har sökt med ljus och lykta efter en efterträdare och häromdagen kunde de äntligen presentera en frivillig: 20-åriga småbarnsmamman Marisol Valles.

Denna kriminologistudent förvånade många med att vilja ta på sig uppdraget.

– Det är klart jag är rädd. Alla är vi rädda. Men jag hoppas att jag kan bidra till att kommunen får mer lugn och trygghet, sade hon vid presskonferensen.

Det råder ingen tvekan om att Marisol Valles har gott om anledningar att vara rädd. Så sent som i helgen sköts ortens borgmästare och dennes vuxne son till döds i närbelägna Ciudad Juárez, dit de hade flytt för att undkomma maffian.

Bakgrunden är det blodiga krig om smugglingsrutterna till USA som en rad maffior kämpar om. I denna region rör det sig i första hand om Sinaloakartellen och Juarezkartellen.

Dessa organisationers offer utsätts ofta för bestialisk tortyr. Många hittas med huvudet avhugget. Och även poliser drabbas.

Men den nya polischefen i Praxedis G Guerrero tänker inte ta upp jakten på mördarna. Marisol Valles säger sig i stället vilja anställa fler kvinnliga poliser och satsa på förebyggande arbete.

– Vi ska gå runt och knacka dörr, prata med folk och försöka få dem att lita på oss. Det handlar om långsiktigt, förebyggande arbete, säger Marisol Valles.

I ett land där befolkningen ser med misstro mot såväl polis som militär är det en intressant föresats. Men Valles påpekar också att hennes lokala poliskår inte har till uppgift att bekämpa knarkmaffian, ”det är den federala polisens och militärens jobb”.

Under tiden fortsätter rapporter om mord strömma in: minst 28 000 döda de senaste tre åren – omkring trettio nya lik hittas varje dag.

Erik de la Reguera

Våldet ökar

Mexikos president Felipe Calderon inledde sitt krig mot maffian i december 2006. Men våldet har ökat dramatiskt i många av de regioner där soldater börjat patrullera gatorna.

Ett par av de sju-åtta stora maffiaorganisationerna i landet har försvagats, medan andra – som Sinaloakartellen – snarare tycks ha stärkt sin makt.

Publicerat i Dagens Nyheter den 22 oktober 2010.