Växande medelklass för landet framåt

SÃO PAULO. Miljoner människor i Brasilien har de senaste åren tagit steget ur fattigdom och in i något som kan kallas lägre medelklass. DN har mött 23-åriga Cristiane Pinheiro, som är en av de som fått lite mer pengar över och nu drömmer om ett bättre liv.

När tunnelbanetåget lämnat underjorden och solljuset börjar strömma genom den halvtomma vagnen vet Cristiane Pinheiro att hon snart är framme vid sin station. Hon blickar tankfullt ut genom fönstret medan husfasaderna i mångmiljonstaden São Paulos yttre förorter susar förbi.

– Två timmars pendling enkel resa är rätt mycket, men jobbet i klädbutiken inne i stan är bra. Jag tjänar 800 reales (3 200 kronor) i månaden, vilket är dubbelt så mycket som när jag jobbade som servitris. Dessutom är det ett vitt, formellt jobb, så jag får en privat sjukförsäkring och resorna betalda, säger Cristiane.

Hon bor hemma hos sin ensamstående mor och yngre syster i den förort som ligger vid slutet av linjen. Området är långtifrån välmående, men ändå lite bättre än de fattigaste favelorna i São Paulo.

– Eftersom minimilönen har höjts så mycket på senare år har vi fått det lättare att gå runt. Jag har köpt en dator med internetuppkoppling och faktiskt kunnat lägga undan en del pengar för framtiden, säger Cristiane Pinheiro.

Hon är långtifrån unik. Cristiane tillhör de 29 miljoner brasilianer som sedan 2003 tagit steget upp i det som i Brasilien går under betäckningen ”klass C”, det vill säga lägre medelklass.

Till denna grupp räknas de brasilianer som bor i hushåll med en samlad månadsinkomst på mellan 4 400 och 19 200 kronor. Många av dem som får det lite bättre köper vitvaror på avbetalning. En del skaffar också sin första dator, som Cristiane Pinheiro.

Grunden för det är den förbättrade ekonomin. Tillväxttakten ökade redan under president Cardoso på 1990-talet, men det var när den förre fabriksarbetaren Lula da Silva kom till makten 2002 som förändringarna tog ordentlig fart i Brasilien.

Lula höll fast vid sin föregångares inflationsbekämpning och stabila statsfinanser, men inledde också en stor satsning på att ”utrota hungern”. Mer resurser lades på sociala bidrag, men han såg också till att steg för steg höja minimilönen.

Det har gett resultat. Enligt en ny studie har de traditionellt stora klyftorna i Brasilien börjat minska. Och i takt med att de fattiga fått lite mer pengar att konsumera för har också fler jobb skapats.

Arbetslösheten i Brasilien har halverats sedan 2003, och många av de nya jobben har skapats inom den formella delen av ekonomin.

De enorma klyftorna i Brasiliens storstäder har långtifrån försvunnit. Men en ny framtidstro börjar långsamt att gro.

– Jag tror att jag kommer att få det bättre än mina föräldrar, säger Cristiane innan hon går av vid tågets slutstation.

I utkanterna av São Paulo har mängder av butiker med vitvaror, dammsugare och andra hushållsapparater växt upp. Generösa avbetalningsplaner lockar dem som just lämnat den värsta misären bakom sig. Bland kinesiska och amerikanska märken finner man också en del produkter från svenska Electrolux.

– Vår omsättning i Brasilien har mer än tredubblats sedan 2004. En starkt bidragande orsak till det är givetvis den framväxande medelklassen, säger Erik Zsiga, presschef på Electrolux.

– De produkter vi tillverkar, dammsugare och vitvaror, är sådant som människor investerar i när de får höjd levnadsstandard.

Electrolux har sedan länge fabriker på olika platser i landet, vilket varit en medveten strategi för att etablera sig på denna världens nionde största marknad.

Men en del utländska företag ser sig också tvingade att lägga tillverkningen i landet för att undvika höga importtullar.

– Detta har bidragit till att Brasilien i dag har en mer diversifierad ekonomi, med bland annat en stor bil- och flygplansindustri. Men den dag man väljer att sänka eller ta bort tullarna kan det säkert ställa till problem, säger Nordeas Latinamerikachef Claes Calemark.

Erik de la Reguera

Petrobras en populär folkaktie

SÃO PAULO. Det råder oljefeber i Brasilien. De stora olje- och gasfyndigheterna på djupt vatten i Atlanten har kallats en Guds gåva av president Lula da Silva. Nu vill även vanliga brasilianer vara med och ta del av vinsterna.

– Klart jag tog chansen! Det verkade som en säker investering att köpa aktier i Petrobras, för oljan finns ju där ute – den försvinner inte, säger 35-årige Marcelo Moraes.

Han sitter och väntar på kunder vid den bensinmack han jobbar på. Stegvisa löneökningar har de senaste åren gett honom lite mer pengar över, som han nu alltså satsat på aktier i det statliga oljebolaget.

Det är han inte ensam om. När Petrobras häromveckan redovisade resultatet av sin stora nyemission blev det hela 70 miljarder dollar (370 miljarder kronor), vilket är nytt världsrekord och visar på intresset för de olje- och naturgasfyndigheter som hittats längs Brasiliens kust.

Brasilien hoppas bli en oljeexportör av stora mått. Samtidigt väntas statens intäkter öka dramatiskt. Lula da Silva – och hans handplockade kandidat i presi-dentvalet den 31 oktober, Dilma Rousseff – vill använda en del av dessa intäkter till att förbättra kvaliteten i skolan och sjukvården.

Men det finns också risker. Petrobras får nästan monopol på utvinningen, vilket gör att företaget kan bli en stor kassako för staten – men också att skattebetalarna får ta hela smällen om något går snett.

Andra orosmoln är bristen på kvalificerad arbetskraft, den dåligt utbyggda infrastrukturen och risken för ökad korruption.

Tills vidare fungerar dock president Lulas popularitet som garant för statens storsatsning.

– Jag hoppas att oljan ska göra Brasilien till en stormakt på riktigt, säger Marcelo Moraes och ger på så sätt eko till den politiska elitens ambitioner.

Erik de la Reguera

Världens femte största land

Brasilien har 192 miljoner invånare och är världens femte största land, såväl till folkmängden som till ytan.

Experter tror att det finns 50–100 miljarder fat olja och gas under havsbottnen utanför Rio de Janeiro och São Paulo. Det gör fyndigheterna till de största som upptäckts i världen på minst tjugo år. Det statliga oljebolaget Petrobras hoppas ha fördubblat sin produktion 2020 till nästan 4 miljoner fat om dagen.

Oljan finns på djupt vatten och det krävs stora investeringar för att utvinna den.

Publicerat i Dagens Nyheter den 16 oktober 2010.