Räddningen nära för gruvarbetare

MEXICO CITY. Räddningen kommer allt närmare för de 33 gruvarbetare som sitter instängda på nära 700 meters djup i norra Chile. Om allt går enligt planerna kan de få återse sina anhöriga redan i början på nästa vecka.

– Vi är väldigt nära att kunna rädda dem nu. Jag hoppas att det sker innan jag reser till Europa i nästa vecka, sade Chiles president Sebastian Piñera till en lokal radiokanal natten till tisdagen.

Beskedet väcker hopp bland de tältande anhöriga som väntar utanför San José-gruvan. Det var den 5 augusti som gruvans tak och väggar rasade in och de 33 arbetarna tvingades ta sin tillflykt till ett skyddsrum på 688 meters djup.

Två veckor senare fick man kontakt med dem på nytt, när en mindre borr nådde fram till skyddsrummet och kom upp med en lapp där det stod: ”Vi lever och finns i skyddsrummet, alla 33!”

Sedan dess har ett intensivt arbete pågått för att undsätta arbetarna. Så sent som för ett par veckor sedan var målet att de skulle kunna vara fria i november. Men arbetet med att borra evakueringsschakten har gått snabbare än beräknat.

Enligt anonyma källor i räddningsledningen, som bland andra spanska tidningen El País citerar, väntas en av de tre borrar som arbetar sig ned genom berggrunden vara klar med sitt verk redan på lördag.

Sedan väntar 12–24 timmar av säkerhetskollar och eventuellt också en förstärkning av det 66 centimeter breda schaktets väggar.

Men om allt går på bästa tänkbara vis kan den förste av de 33 arbetarna andas frisk luft så tidigt som på måndag.

De tre specialbyggda burar i vilka arbetarna ska hissas upp – och som lämpligt nog kallas ”Fenixburar” – finns redan på plats vid gruvans ingång.

Erik de la Reguera

Publicerat i Dagens Nyheter den 6 oktober 2010.