Analys: Dilma måste bekänna färg

MEXICO CITY. I Brasilien väntar nu en andra omgång i presidentvalet sedan storfavoriten Dilma Rousseff misslyckats med att få mer än hälften av rösterna i söndags. Avslutningen på valrörelsen kan bli smutsig men också mer ideologiskt laddad än hittills.

En besvikelse. Det är svårt att beskriva utfallet i söndagens presidentval på något annat sätt för arbetarpartiet PT:s kandidat Dilma Rousseff.

För även om hon säger sig ha varit beredd på en andra valomgång, råder inga tvivel om att hon in i det sista hoppades nå över den magiska femtioprocentsgränsen som skulle ha gett henne segern direkt.

Nu blev det inte så. Och Rousseff – eller bara Dilma som hon kallas på affischerna – måste börja bekänna färg.

Under hela valrörelsen har denna 62-åriga karriärbyråkrat surfat på den avgående presidenten Lula da Silvas popularitet. Hennes kampanjmakare har gett henne en ny frisyr och ledigare kläder, de har skolat henne i att le och ha ett lättsammare kroppsspråk.

Men många väljare har haft svårt att förstå vad Rousseff står för. Förutom kontinuitet, vill säga.

Hon var aktiv inom vänsterkretsar under militärdiktaturen, då hon fängslades och torterades under två år. Men hon saknar bakgrund som folkvald politiker och har inte Lulas nära kontakter med folkrörelser.

Det gör henne sårbar för skandaler, som när det nyligen avslöjades att sönerna till en av hennes nära medarbetare utnyttjat sin mors position för att sälja inflytande.

Utmanaren Jose Serra, som kallar sig socialdemokrat men står till höger om mitten, ser sin chans i att fler skandaler briserar kring Rousseff. Det kan leda till en smutsig valspurt.

Men den stora överraskningen i söndagens val var ändå att De grönas kandidat Marina Silva fick 19 procent av rösterna. Hon var miljöminister i Lulas regering fram till 2008, då hon avgick i protest mot att tillväxten ständigt fick gå före miljön.

Om Silva ska ge sitt stöd till Rousseff eller Serra krävs att framtiden för Amazonas regnskog kommer upp på dagordningen – något som kan leda till en mer ideologisk diskussion i valrörelsens slutskede.

Erik de la Reguera

Rousseff och Serra gör upp den 31 oktober

När samtliga röster räknats samman i söndagens val hade det regerande arbetarpartiet PT:s kandidat Dilma Rousseff fått 47 procent, Jose Serra från socialdemokratiska PSDB 32 procent och De grönas kandidat Marina Silva 19 procent av rösterna.

Eftersom ingen av kandidaterna fick över 50 procent väntar nu en andra och avgörande valomgång den 31 oktober. I den deltar bara de två främsta kandidaterna, det vill säga Rousseff och Serra.
Det är obligatoriskt att rösta i Brasilien, men valdeltagandet i söndagens val – drygt 80 procent, eller nära 111 miljoner röster – räknas ändå av valexperter som relativt högt.

Den nuvarande presidenten Lula da Silva har suttit vid makten i åtta år och är förhindrad av författningen att ställa upp på nytt.

Publicerat i Dagens Nyheter den 5 oktober 2010.