Analys: oberoende Sydamerika stora skiljelinjen i brasilianska valet

MEXICO CITY. Idén om ett enat Sydamerika, oberoende av USA, står på spel när Brasilien i dag går till presidentval. De båda främsta kandidaterna, Dilma Rousseff som väntas vinna, och Jose Serra, är överens om den ekonomiska politiken. Men när det kommer till den sydamerikanska integrationen finns klara skiljelinjer.

– Tror ni att 90 procent av allt kokain i Brasilien skulle kunna komma från Bolivia om inte det landets regering vore inblandad? Omöjligt! röt Jose Serra tidigare i år, och gjorde sig på så sätt till ovän med vänsterregeringen i Bolivia.

Om man bortser från att han kastade sten i glashus – Brasilien är ett viktigt transitland för kokain på väg till Europa och det gäller i synnerhet för delstaten São Paulo där Serra varit guvernör – så illustrerar uttalandet mer än väl vad som står på spel i dagens val.

Den konservative Serra är öppet kritisk mot Brasiliens vänskapliga relationer med vänsterregeringarna i regionen och hans entusiasm för den avgående presidenten Lula da Silvas skötebarn Unasur, Sydamerikas motsvarighet till EU, är påtagligt svag. Serra säger sig hellre se fler bilaterala handelsavtal, med bland andra USA.

Där hamnar han på kollisionskurs med storfavoriten i dagens val, Dilma Rousseff, som varit med om att bygga upp landets nya utrikespolitik.

I många år var Brasilien den ofrivilliga stormakten i Sydamerika. Landet verkade obekvämt när det ombads att ta på sig ledarrollen i regionen, både av ideologiska skäl (man vände sig hellre till USA) och kulturella sådana (som gammal portugisisk koloni fanns länge ett slags mental barriär mot övriga Latinamerika).

Men när Lula kom till makten 2002 ändrades det. Han krävde respekt av USA och EU och prioriterade syd-sydrelationer framför det sedvanliga bockandet mot norr. Tillsammans med de senaste årens kraftiga tillväxt har det lett till att Brasilien blivit respekterat som en självständig internationell aktör som ofta ställer sig på fattiga länders sida.

Nyligen förklarade Lulas regering att den stöder Irans rätt att ha ett civilt kärnkraftsprogram. Serra och många andra har kritiserat det.

Men det är just denna typ av självständiga beslut som gjort Brasiliens gamla dröm om en permanent plats i FN:s säkerhetsråd mer realistisk än någonsin.

Grundbulten är Unasur. Utan det sydamerikanska integrationsprojektet skulle Brasilien ha svårt att framställa sig som ledare för sin region.

Och även om Lula da Silva säger att han lika gärna samarbetar med höger- som vänsterpresidenter, råder ingen tvekan om att visionen om ett starkt, enat Sydamerika som kan stå upp mot USA har byggt på solidariteten mellan de regeringar som står till vänster om mitten.

Det är den visionen som står på spel i dagens val.

Erik de la Reguera

Publicerat i Dagens Nyheter den 3 oktober 2010.