Analys: demokratin segrade i Ecuador

MEXICO CITY. Under några dramatiska timmar natten till fredagen stod Sydamerika inför ett bråddjup som hotade att dra ned hela regionen i ett kaos av militärkupper och våld. Om kuppförsöket i Ecuador hade lyckats kunde konsekvenserna ha blivit oöverskådliga.

De direktsända tevebilderna av militärens stormning av det sjukhus där president Rafael Correa satt fången är bland det mest skrämmande jag sett.

Intensiv maskingevärseld ekade mellan byggnaderna och där inne på tredje våningen satt en försvarslös vänsterpresident omgiven av alltmer desperata polismän som i vilket ögonblick som helst kunde få för sig att avrätta honom.

Insatserna var höga. Utanför satt en hel kontinent och väntade vanmäktigt på utgången av striden.

Då hade det gått nära elva timmar sedan president Rafael Correa beskjutits med tårgas av upproriska poliser och spärrats in på detta sjukhus. Det som till en början sett ut som en spontan protest mot indragna löneförmåner hade förvandlats till ett försök att ta makten i Ecuador.

I efterhand tyder det mesta på att ett maktövertagande var den egentliga avsikten hela tiden. Strejkande poliser lägger kanske ned arbetet och låser in sig på polisstationer, men de kidnappar inte landets president och beskjuter hans anhängare med tårgas och skarpa skott i timme efter timme.

De lierar sig inte med soldater som intar och stänger landets båda internationella flygplatser.

De skickar inte sina anhängare för att ta kontroll över landets tevesändningar.

Då rör det sig om något annat: ett försök till statskupp.

Vem eller vilka som låg bakom detta kuppförsök är ännu oklart. Men att några polisbefäl skulle våga sig på en sådan operation utan att ha stöd från delar av armén, ledare för den politiska oppositionen och toppar inom näringslivet är osannolikt.

Misstankarna riktas inte oväntat mot ex-presidenten Gutierrez, som mitt under kuppförsöket stod i CNN och påstod att ”Correa är den sanne kuppmakaren”.

Men USA gav sitt fulla stöd till Correa, den högsta militärledningen lät storma sjukhuset och slutligen kunde en triumferande och påtagligt lättad president möta sina anhängare.

Även resten av Sydamerika kunde pusta ut. För om Correa hade dödats eller kastats ut ur landet hade hans allierade Hugo Chávez knappast suttit tyst och sett på. Inte efter det dystra facit som följde på statskuppen i Honduras förra året. En militär upptrappning hade följt, hot om krig, risk för nya statskupper och så vidare.

Men som tur var så slapp vi det, eftersom demokratin segrade denna gång.

Erik de la Reguera

Dygnet som skakade Latinamerika

09.00 Polisstationer runt om i Ecuador intas av grupper av poliser om 150–200 man som säger sig protestera mot regeringens planer på att slopa olika löneförmåner. Bildäck bränns, poliskolleger övertalas att stanna hemma och rapporter om plundringar kommer från flera städer.

11.00 President Rafael Correa försöker tala poliserna till rätta i huvudstaden Quito men beskjuts med tårgas. Landets utrikesminister misshandlas. Båda tvingas söka vård på ett intilliggande sjukhus, där de omringas av poliser som inte låter dem lämna sina rum.

12.00 Flygplatsen i Quito intas av soldater ur flygvapnet, som samarbetar med poliserna. Samma sak sker på landets andra internationella flygplats i Guayaquil.

13.00 Peru och Colombia stänger sina gränser till Ecuador. Venezuelas president Hugo Chávez kallar det som hänt ett kuppförsök. Amerikanska samarbetsorganisationen OAS håller krismöte.

14.00 Ecuadors överbefälhavare svär trohet mot presidenten. Men landets konservativa expresident Lucio Gutierrez hävdar från sin exil att det inte råder demokrati i landet, utan att ”Correa är kuppmakaren”.

15.00 Civila anhängare till president Correa möts av skarpa skott och tårgas när de närmar sig sjukhuset där han sitter instängd.

18.30 Statliga tv-kanalen Ecuador TV stormas av en grupp personer som försöker ta kontroll över sändningarna. I gruppen finns en nära medarbetare till expresidenten Lucio Gutierrez. Även en annan kanal utsätts för attentatsförsök.

19.00 USA:s regering ger Correa sitt fulla stöd. EU fördömer polisens handlande.

20.30 Ett militärt kommando stormar sjukhuset där Rafael Correa hålls fången. Efter en halvtimmes eldstrid, i vilken minst en person dödas och 27 skadas, kan Correa slutligen fritas och triumferande möta sina anhängare vid presidentpalatset.

Fotnot: Tidsangivelserna för kuppförsöket gäller ecuadoriansk tid, sju timmar efter Sverige.

”Det här kommer att stärka presidentens makt”

MEXICO CITY. På fredagen rådde ett spänt lugn i Ecuadors huvudstad Quito. Men Marcus Berglund, informatör för Latin-amerikagrupperna, varnar för att det nu väntar ett komplicerat politiskt efterspel.

– Efter att militären stormade sjukhuset och fritog president Rafael Correa har oroligheterna lagt sig. Just nu är allt lugnt här i Quito, säger Marcus Berglund till DN på fredagseftermiddagen.

– Det spekuleras mycket om vem som kan ha legat bakom det här, om det var en kupp eller bara en polisprotest som spårade ur helt.

– Correa har lovat att ställa folk till svars, polischefen har avgått och det riktas anklagelser mot olika delar av oppositionen, säger Marcus Berglund.

Flera högerpartier vill ge amnesti åt poliserna. Det är ett förslag som dock möts av utbredd skepsis.

– Tidigare sympatiserade många ecuadorianer med poliserna, eftersom de riskerade att mista sina löneförmåner. Men nu har opinionen vänt, säger Marcus Berglund.

Rafael Correa har stärkt sin ställning.

– Alla som demonstrerade mot kuppen gjorde det kanske inte för att visa sitt stöd för Correa, utan snarare för att rädda demokratin.

– Men det är klart att det här ändå stärker presidentens makt, inte minst i kongressen, säger Marcus Berglund.

Erik de la Reguera

Rafael Correa har regerat Ecuador sedan 2007

Land: Ecuador (namnet kommer av att landet ligger mitt på ekvatorn).

Yta: 283 560 kvadratkilometer.

Statsskick: Republik.

Befolkning: 13 miljoner.

Nuvarande regering: Rafael Correa kom till makten 2007 och lierade sig snabbt med Hugo Chávez och andra vänsterledare i regionen. Han är utbildad ekonom och kallar sig demokratisk socialist. Den senaste tiden har han fått kritik av en rad indianrörelser som menar att han svikit sina löften till dem och i stället satsat på gruv- och oljedrift.

BNP per capita: 4 316 dollar. (Det kan jämföras med Sveriges BNP per capita på 37 526 dollar.)

Språk: Spanska och olika indianspråk.

Ekonomi: Olja, bananer och räkor är viktiga exportprodukter. En annan viktig inkomstkälla är de försändelser som ecuadorianer i USA och Europa skickar hem till sina familjer i landet.

Publicerat i Dagens Nyheter den 2 oktober 2010.