Instängda arbetare kan snart vara ute

MEXICO CITY. Borrandet av de dryga halvmetern breda hål som de 33 instängda gruvarbetarna i Chile ska hissas upp genom går betydligt snabbare än beräknat. I bästa fall kan arbetarna få lämna underjorden redan om två tre veckor.

– Vi räknar med att ha allt klart för att inleda sista fasen i arbetet om 15 dagar, sade en regeringstalesman utanför San José-gruvan i norra Chile natten till onsdagen.

Han betonade att det inte är säkert att gruvarbetarna kommer att kunna lämna sitt underjordiska fängelse då. Men det står klart att arbetet med att borra nya evakueringsschakt går betydligt snabbare än vad någon vågat hoppas på.

En av de tre borrar som arbetar parallellt – och som fått namnet ”Plan B” – uppges ha nått halvvägs med att vidga ett redan färdigt, mindre borrhål. Även de båda andra borrarna närmar sig sitt mål snabbt.

Beskedet fick de anhöriga vid San José-gruvan att jubla. Glädjetårar rann längs mångas kinder och ropen ”Viva Chile” ekade över Atacamaöknen.

Efter raset i gruvan den 5 augusti har räddningsledningen medvetet varit försiktig med uppskattningar om hur lång tid arbetet kan ta, för att undvika att ge falska förhoppningar till de nödställda och deras anhöriga.

Först sades det att de 33 gruvarbetarna troligen skulle få tillbringa julen i sitt skyddsrum på 700 meters djup. Sedan talades det om att undsättningen kunde komma i början på november. Men nu ser det alltså ut som om arbetarna kan få andas frisk luft redan i mitten eller slutet av oktober.

Samtidigt har räddningsledningen fått bråttom med att få de sista förberedelserna klara. Utanför gruvan håller en sjukstuga på att byggas bredvid de särskilda baracker för hundratals journalister som väntas komma från hela världen för att bevaka händelsen.

Chilenska myndigheter har meddelat att denna sista fas av räddningsoperationen kommer att direktsändas i teve, med kameror såväl ovan som under jord. Gruvarbetarna får därmed finna sig i att bli huvudpersoner i vad som ser ut att bli världshistoriens kanske allra mest mediala räddningsinsats.

I förra veckan anlände tre specialbyggda burar med namnet ”Fenix” som arbetarna ska hissas upp med. Tolv särskilda bälten av samma typ som astronauter använder ska också skickas ned för att man ska kunna följa arbetarnas hälsotillstånd i realtid.

Men innan insatsen kan inledas måste ändå en läkare och en expert på räddningsoperationer firas ned i skyddsrummet för att undersöka arbetarna och ge dem instruktioner. Sedan väntar en klaustrofobisk hissfärd i Fenixburarna på vägen upp mot jordytan.

Erik de la Reguera

Publicerat i Dagens Nyheter den 30 september 2010.