Ecuador – försök till statskupp

Sitter här och följer dramat i Ecuador via bland annat Telesur och Ecuador TV och har svårt att inte få intrycket att detta är ett försök till statskupp - eller åtminstone ett försök att skapa förutsättningar för en kupp.

Att en del poliser är missnöjda med att deras löneförmåner är hotade är inte svårt att förstå. Rafael Correa hade säkert kunna sköta den politiska konflikten smidigare.

Men det som har hänt i dag förefaller faktiskt vara en väl planerad operation avsedd att destabilisera landet, snarare än en spontan missnöjesyttring.

Från mängder av städer kommer rapporter om hur grupper av poliser (ofta i kommandon av 150-200 personer) tagit kontroll över polisstationer, tänt eld på bildäck och övertalat sina arbetskamrater att inte gå till jobbet. Samtidigt - vilket definitivt ger kuppvibbar - har små enheter (också de på runt 150 man) från flygvapnet intagit de internationella flygplatserna i Quito och Guayaquil. Inga plan lyfter eller landar.

När nu både Peru och Colombia stängt sina gränser innebär det att det är omöjligt att ta sig in eller ut ur landet på laglig väg.

Samtidigt sitter president Rafael Correa alltså kidnappad på polisens eget sjukhus. Kravallpolis hindrar hans anhängare från att närma sig. Regeringen hävdar att en person dödats och tiotals skadats av polisernas attacker mot demonstranter.

I Brasilien har den ecuadorianske expresidenten Lucio Gutierrez manat till att upplösa parlamentet och kalla till nyval. Han representerar de mest konservativa delarna av Ecuadors befolkning, är Correas ärkefiende och har goda kontakter med de mest radikala exilkretsarna i Miami.

Från USA låter dock regeringen Obama meddela att den ger sitt "fulla stöd" till Correa och de demokratiska institutionerna i Ecuador.

Samma sak säger militärledningen i Ecuador. Men soldaterna är påtagligt frånvarande på Quitos gator. Och i skrivande stund kommer rapporter om att poliser försöker bryta tevekanalen Gama TV:s sändningar.

Stay tuned.

--

Uppdatering 05.23 svensk tid: Vilket drama. Det råder inte längre något tvekan om att detta var ett kuppförsök (intagna flygplatser, försök att bryta tevesändningar, gripande av presidenten, brutal repression mot demonstranter, etc), men äntligen är det över.

Har precis sett polisens sjukhus stormas av militär och Rafael Correa fritas. För några minuter sedan talade han också inför jublande anhängare som väntat i timmar utanför presidentpalatset. Han anklagade då kretsen kring ex-presidenten Lucio Gutierrez för att ligga bakom kuppförsöket, något som inte är helt osannolikt med tanke på att Gutierrez tidigare i dag fick stå i CNN en Español och under tio minuter vräka ur sig allehanda dumheter om att Ecuador inte är en demokrati, att Correa är en despot, att Chávez och de andra vänsterledarna i regionen är modeller som till varje pris måste stoppas, etcetera. För övrigt fick han göra det helt utan att ifrågasättas (snyggt jobbat, CNN, påminner om hur ni på kanalen skötte bevakningen av statskuppen i Honduras - pinsamt insmickrande mot kuppmakarna, med andra ord).

Som tur är har demokratin segrat för dagen. Nu återstår bara att se vad som sker i morgon.