Tusentals befaras begravda i jordskred

MEXICO CITY. Tusentals människor befaras ha begravts under enorma jord- och lermassor i staden Santa Maria Tlahuitoltepec i södra Mexiko. Kraftiga regn i spåren av den tropiska stormen ”Matthew” fick en hel bergssida att kollapsa. Många låg och sov när katastrofen inträffade.

Kommunikationerna med Santa Maria Tlahuitoltepec låg nere på tisdagen, men med satellittelefon lyckades nyhetsbyrån AP nå fram till Donato Vargas, en talesman för kommunen. Han uppgav att mellan 100 och 300 hus var begravda av lermassorna. Så många som 1 000 människor uppgavs kunna ligga under bråten.

– Hela samhället låg och sov när vi plötsligt väcktes av ett stort dån. Jag rusade ut ur huset och såg att hela bergssidan rasat ned, sade Donato Vargas.

Överlevarna försökte undsätta sina grannar, men utan större framgång.

– Vi har försökt använda en grävskopa, men det är väldigt mycket lera här. Vi kan inte ens se husen. Och vi hör inga rop på hjälp, det är helt tyst, sade Donato Vargas till AP.

Uppgifterna bekräftades senare av guvernören i den mexikanska delstaten Oaxaca.

– Just nu håller vi på och sammankallar grävmaskiner, soldater, poliser, ambulanser och räddningspersonal, sade guvernören Ulises Ruiz till en lokal radiokanal.

Ett Herkulesplan med räddningspersonal och utrustning från Mexico City uppgavs också vara på väg. Men åtta timmar efter raset, som inträffade klockan fyra på morgonen lokal tid, hade fortfarande inte någon hjälp nått fram.

Santa Maria Tlahuitoltepec har omkring 9 000 invånare och ligger i bergskedjan Sierra Juárez i norra Oaxaxa. Under normala omständigheter tar det inte mer än tre–fyra timmar att köra dit med bil från delstatshuvudstaden, men räddningsarbetet försvåras av nedrasade vägar.

Merparten av befolkningen i området är mixe-indianer, ett av Mexikos cirka 50 ursprungsfolk, och fattigdomen är utbredd. Många av invånarna bor i enkla trä- eller betongbyggnader och den statliga närvaron är liten eller obefintlig.

I fredags drog den tropiska stormen ”Matthew” in över Centralamerika. Ovädret tog land i norra Nicaragua och har sedan dess orsakat ihållande regn och en rad jordskred i regionen. Hårdast drabbade är de områden där okontrollerad skogsavverkning gör att jorden lättare kan slitas loss från bergssidorna.

I Mexiko har flera floder svämmat över sina bräddar, vägar kollapsat och tusentals människor tvingats lämna sina hem. Bland de värst utsatta delstaterna finns Oaxaca, Chiapas och Veracruz. Men fram till tisdagens katastrofala ras i Santa Maria Tlahuitoltepec var antalet dödsoffer ändå relativt begränsat.

Erik de la Reguera

Publicerad i Dagens Nyheter den 29 september 2010.