Mexikansk mordvåg på politiker

MEXICO CITY. Narkotikamaffians våld i Mexiko riktas allt oftare mot folkvalda politiker. I staden Gran Morelos kämpar den nyvalde borgmästaren för sitt liv efter att ha blivit skjuten med minst fem skott i fredags. Hittills i år har tio borgmästare mördats.

Klockan var strax efter ett på eftermiddagen när Ricardo Solis gick in på en veterinärklinik med sin tvåårige son. Några sekunder senare trängde sig två män in och sköt ned borgmästaren. Solis svävade på lördagen fortfarande mellan liv och död. Han skulle ha svurit borgmästareden den 6 oktober. Nu vet ingen vem som ska styra staden.

Den senaste veckan har mer än väl illustrerat hur utsatta folkvalda politiker är i Mexiko. I torsdags mördades borgmästaren i staden Doctor González i delstaten Nuevo Leon. Även en av borgmästarens anställda mördades av männen.

Brotten sker framför allt i mindre städer i strategiska gränsstater, där maffian vill ta kontroll över smugglingsrutter. Men även mer inflytelserika politiker har börjat utsättas för attentat. Få förövare har gripits.

Erik de la Reguera

Publicerat i Dagens Nyheter den 26 september 2010.