Indianer hungerstrejkar efter massfördrivningar

En grupp fördrivna triquikvinnor och deras barn från San Juan Copala i södra Mexiko (som jag tidigare har skrivit om här) har nu inlett en hungerstrejk i ett sista desperat försök att få omvärlden att reagera.

Trots att alla ansvariga politiker har lovat ett slut på våldet, så fortsätter nämligen de av delstatsregeringen understödda paramilitärerna i området att terrorisera San Juan Copalas invånare.

I helgen genomfördes en regelrätt stormning av kommunhuset av paramilitärerna. En man, en kvinna och en minderårig dödades (obs, preliminära uppgifter). Ytterligare tre civilpersoner - en kvinna och två män - rapporteras vara försvunna.

Många av invånarna i San Juan Copala uppges ha flytt hals över huvud för att undvika att bli massakrerade. Ett femtiotal personer har dock av olika skäl blivit kvar. De tvingas nu leva under paramilitärernas terror.

Hela staden har alltså i praktiken nästan tömts på sin befolkning. Vill man använda militära termer (trots att det rör sig om ett civilt obeväpnat samhälle) skulle man kunna säga att San Juan Copala är på väg att falla. Eller intas, beroende på vilken sida man håller på.

Detta sker medan delstatsguvernören Ulises Ruiz sitter och ser på. Ingen polis eller annan ordningsmakt ingriper. Och Mexikos president Felipe Calderón är tyst som en mus.