Analys: Mexikomorden belyser migranternas utsatthet

MEXICO CITY. Massmordet i Mexiko på 72 papperslösa syd- och centralamerikaner har fått strålkastarljuset att riktas mot de övergrepp som dagligen begås mot illegala invandrare. Vägen till USA är för dem ofta betydligt farligare än något de kan möta norr om Río Grande – gränsfloden mellan Mexiko och USA.

Kanske bönade någon för sitt liv medan de stod där uppradade mot väggarna och hade mynningarna riktade mot sig, som om de vore djur på väg till slakten. 58 män och 14 kvinnor.

Men det hjälpte inte; gärningsmännen pressade in avtryckarna på sina automatvapen, skotten brann av och männen och kvinnorna föll till marken i ett inferno av blod och skrik. Sedan gick mördarna runt och sköt vart och ett av offren i nacken.

Scenen förefaller som tagen från andra världskriget eller någon annan konflikt där civila massakrerats systematiskt. Men det här hände i Mexiko. I måndags.

Vi känner bara till den på grund av att en 19-årig man överlevde, trots skottskadan i nacken. Han låg tyst och låtsades vara död tills mördarna lämnat platsen. Och han hade tur, för denna gång tog de sig inte ens tid att dumpa kropparna i en massgrav.

Offren för massakern var illegala invandrare från Syd- och Centralamerika. De hade betalat flera tusen dollar för en chans att ta sig till USA och var nästan framme. Men i San Fernando, några timmars bilfärd från gränsen, blev deras buss stoppad av Zetas, ett narkotikasyndikat som ligger i strid med en annan maffiagrupp.

Brottslingarna kidnappade dem och krävde att de skulle utföra mord som maffian inte själv ville riskera sina män för. De papperslösa vägrade. Och blev sedan uppradade mot väggarna på den ödsliga ranch där de hittades.

Övergrepp mot illegala migranter sker varenda dag i Mexiko. Men det stora antalet döda i denna massaker har nu fått medierna och de annars så ointresserade makthavarna att reagera med avsky.

I rapporter från bland annat Amnesty International slås det fast att illegala centralamerikaner regelmässigt behandlas betydligt värre i Mexiko än i USA. Enligt en färsk studie kidnappas 1 600 papperslösa varje månad i Mexiko.

Myndigheterna är antingen ointresserade eller är direkt medskyldiga. Och eftersom offren inte finns i några register går deras död ofta obemärkt förbi. De försvinner helt enkelt bara. Som om de aldrig funnits till.

Erik de la Reguera

Publicerad i Dagens Nyheter den 27 augusti 2010.