Minst 72 föll offer för maffian i ny massaker

MEXICO CITY. Minst 72 kroppar har hittats på en ranch i nordöstra Mexiko. De döda uppges ha varit illegala invandrare från Syd- och Centralamerika som på sin väg till USA blivit utsatta för utpressning och sedan kallblodigt mördats av brottssyndikatet Zetas.

Massakern blev känd efter ett tips från en 19-årig skottskadad man från Ecuador som med nöd och näppe lyckats undkomma mördarna. Mexikanska marinsoldater körde ut till den ödsliga ranch som mannen talade om, i utkanten av staden San Fernando i delstaten Tamaulipas. Vid infarten där möttes de av skarpa skott.

Minst en soldat och tre gärningsmän dödades i sammandrabbningen. Och efter att motståndet besegrats stod de grönklädda inför en skrämmande syn: 72 döda människokroppar – varav 58 män och 14 kvinnor.

Enligt ecuadorianen rör det sig om personer från Brasilien, Honduras och El Salvador som färdats landvägen norrut mot USA. När de nästan nått ända fram stoppades de av medlemmar i brottssyndikatet Zetas som krävde dem på pengar. Sedan öppnade brottslingarna eld.

Antalet kroppar är, så vitt man vet, det största som hittats på en och samma plats i det maffiakrig som nu krävt 28 000 liv sedan president Felipe Calderón tillträdde i december 2006.

Gärningsmännens organisation, Zetas, är ett av de narkotikasyndikat som sedan i februari i år utkämpar ett slag om makten i delstaten Tamaulipas. Denna del av landet gränsar till Texas i USA och är därför av strategisk vikt både vid smuggling knark och människor.

Många av medlemmarna i Zetas är före detta elitsoldater. De har gjort sig kända för sin militära precision och extrema brutalitet, ofta i form av halshuggningar och bestialisk tortyr.

Dessa metoder är ämnade att sätta skräck i såväl motståndare som underhuggare. Men trots det uppstod tidigare i år en schism mellan Zetas och deras tidigare allierade i Golfkartellen. Sedan dess har vägblockader, gatustrider och öppet patrullerande maffiakommandon blivit närmast vardag i denna del av Mexiko.

Regeringen har svarat med att sätta in militär, men än så länge tyder inget på att våldet är på väg att lägga sig. Tvärtom. Bland de mest utsatta finns de illegala invandrarna.

Medierna i Tamaulipas befinner sig samtidigt under hård press att inte rapportera om gatustrider och annat. Lokala journalister har vittnat för DN om hur kartellerna infiltrerar redaktioner, hotar medarbetare och riktar öppna varningar av typen: ”rapportera inte om den eller den händelsen.”

I takt med att fler och fler journalister mördas lägger sig tystnaden över norra Mexiko. Många invånare har därför börjat söka information från andra källor, som anonyma bloggar eller sociala nätverk.

Tillförlitlig information är av största vikt, eftersom civila lätt hamnar i skottlinjen. Ytterligare ett exempel på det kom i tisdags, då ett sex månader gammalt spädbarn avled av skottskador i Ciudad Juárez.

Erik de la Reguera

Droger bakom våldsamheter

Kriget i Mexikos undre värld handlar i första hand om intäkterna från drogsmuggling till USA och Europa. Den 330 mil långa gränsen till USA gör Mexiko till ett idealiskt transitland och har förvandlat de mexikanska brottssyndikaten till Amerikas mäktigaste.

Ett knappt tiotal organisationer kämpar om intäkter i storleksordningen 15–25 miljarder dollar. Men sedan president Felipe Calderón valde att sätta in armén
mot maffi an 2006 har våldet ökat dramatiskt och minst 28 000 människor dödats. Antalet civila som dödas ökar också i takt med att maffian tar till rena terrormetoder som bilbomber och massakrer.

Publicerat i Dagens Nyheter den 26 augusti 2010.