Toppmöte ska ena trätande grannar

MEXICO CITY. De trätande regeringarna i Colombia och Venezuela såg på tisdagen ut att ta ett första steg mot försoning. De diplomatiska relationerna mellan länderna väntades återupptas efter ett toppmöte mellan presidenterna Santos och Chávez.

Platsen för mötet var den colombianska hamnstaden Santa Marta, dit båda ledarna anlände i går kväll svensk tid. Ett omfattande säkerhetspådrag höll staden i ett järngrepp.

Överläggningarna pågick ännu sent på tisdagskvällen, men en del detaljer om den förestående uppgörelsen aviserades.

– Om presidenterna kommer överens återupptas de diplomatiska förbindelserna mellan länderna, sade Colombias utrikesminister och lade till att agendan för mötet sträckte sig från handelsfrågor till gemensamma säkerhetsproblem.

I lördags svor Juan Manuel Santos presidenteden i Colombia. Hans ton var då betydligt mer diplomatisk gentemot grannländerna än den som hans företrädare Álvaro Uribe använt sig av de senaste veckorna.

Uribe anklagar Hugo Chávez för att ge Farc- och ELN-gerillorna en fristad på den venezuelanska sidan gränsen. Foton, videor och en rad vittnesmål har lagts fram som bevis. Enligt Uribe rör det sig om 1 500 gerillakrigare i cirka 75 läger, vilka den colombianska militären uppges ha koordinaterna till.

Chávez har tillbakavisat uppgifterna och anklagat Uribe för att vara ”full av hat” och i färd med att förbereda en attack mot Venezuela. Han bröt de diplomatiska förbindelserna med grannlandet den 22 juli.

Misstroendet ledarna emellan har lett till tillfälligt stoppad gränshandel och truppmobiliseringar, en utveckling som Juan Manuel Santos nu säger sig vilja sätta stopp för.

Erik de la Reguera

Publicerad i Dagens Nyheter den 11 augusti 2010.