Colombia närmar sig grannarna

MEXICO CITY. Colombias nya ledare Juan Manuel Santos sträckte ut en försoningens hand till grannländerna Venezuela och Ecuador när han natten till söndagen svor presidenteden. I veckan möts sannolikt Santos och den venezuelanske presidenten Hugo Chávez.

– Ordet ”krig” finns inte i min ordlista. Ett av mina mål som president blir att återupprätta relationerna med Venezuela och Ecuador, liksom det ömsesidiga förtroendet mellan våra länder, sade Juan Manuel Santos efter att ha övertagit makten från den populäre, men också omstridde, Álvaro Uribe.

Svaret kom snabbt från Hugo Chávez, som nyligen lät bryta alla diplomatiska förbindelser med grannlandet efter anklagelser om att han gett colombianska rebeller en fristad:

– Jag är beredd att vända blad. Om Santos inte kan komma hit de närmaste tre fyra dagarna, är jag beredd att möta honom i Colombia, sade Chávez.

Juan Manuel Santos var försvarsminister i Uribes regering och lovade i sin valkampanj att fortsätta den kompromisslösa säkerhetspolitik som drivit ut Farc- och ELN-gerillorna i periferin. Några överdrivet vänskapliga toner gentemot gerillorna var därför inte att vänta.

Men den colombianska konflikten, som krävt tiotusentals dödsoffer de senaste 20 åren, har på senare tid visat tecken på att vara på väg att internationaliseras.

För två år sedan attackerade colombiansk militär ett gerillaläger några kilometer in på Ecuadors territorium, vilket då var nära att utlösa ett storkrig i hela norra Sydamerika.

Nästa kris kom förra året, sedan ett antal svensktillverkade pansarskott av typen AT-4 hittats i Farc gerillans läger i Colombia. Dessa pansarskott hade ursprungligen sålts till Venezuela.

De senaste veckorna har de diplomatiska relationerna ansträngts på nytt till följd av att Colombia presenterat påstådda bevis i form av fotografier och videoinspelningar för att Farc och ELN har ett femtiotal läger i Venezuela.

Dispyten är knappast löst. Men i sitt tal betonade Santos något som kan komma att skilja honom från Uribe:

– Jag föredrar en rak och öppen dialog med våra grannländer.

Erik de la Reguera

Publicerad i DN den 9 augusti 2010.