Fidel Castro åter på plats i parlamentet

MEXICO CITY. På lördagen tog Kubas expresident Fidel Castro plats i det kubanska parlamentet, där hans stol stått tom sedan han insjuknade i en mystisk åkomma 2006. Han har därmed även formellt återvänt till Kubas politiska liv.

Castro välkomnades med stående ovationer av ledamöterna i det kommunistiska parlamentet. Han talade i tolv minuter, med lugn, klar röst och varnade bland annat för att USA kan utlösa ett kärnvapenkrig i Mellersta Östern.

Den förre diktatorn fyller 84 år i nästa vecka och har den senaste tiden visat sig i offentlighetens ljus vid ett flertal tillfällen. Enligt egen utsaga är han nu ”fullständigt återställd”.

Hans fem år yngre bror Raúl Castro har tagit över som president. I dag, söndag, debatterar parlamentet hans teori om ett nära förestående kärnvapenkrig.

Erik de la Reguera

Publicerad i DN den 8 augusti 2010.