Venezuelas trupper i högsta beredskap

MEXICO CITY. President Hugo Chávez har försatt Venezuelas väpnade styrkor i högsta beredskap, sedan en ny incident vid gränsen till Colombia spätt på misstron mellan länderna.

En colombiansk helikopter flög häromdagen in över Venezuelas luftrum, uppgav Chávez i fredags kväll. Helikoptern återvände till den colombianska sidan efter bara fem minuter, men i det känsliga läge som just nu råder i norra Sydamerika verkar minsta incident kunna få oanade följder.

– Ett antal av våra förband har positionerat sig för att försvara vår suveränitet i händelse av en aggression. Det rör sig om enheter inom flygvapnet, luftvärnet och infanteriet, sade Chávez, som lade till att hans presidentkollega i Colombia, den avgående Álvaro Uribe, är ”kapabel till allt och full av hat”.

– Vi noterar med oro att de colombianska flygningarna längs gränsen har ökat med hundra procent. Och då talar vi om de amerikanskbyggda spionplan vars uppgift är att spana mot Venezuela, hävdade Chávez.

Den colombianska regeringen höll denna gång tand för tunga. Men den uppflammande krisen mellan länderna har fått nytt bränsle sedan Colombia i förra veckan presenterade påstådda bevis för att marxistgerillorna Farc och ELN fått en fristad i Venezuela.

Enligt dessa underrättelseuppgifter, som lades fram vid ett möte med Organisationen för Amerikas Stater (OAS), finns minst 75 gerillaläger och 1 500 gerillakrigare på venezuelansk mark, varifrån attacker tros förberedas mot Colombia.

Colombia anklagar Venezuelas regering för att bistå gerillan och vill att OAS utser en kommission för att utreda saken. Bland andra USA har gett sitt stöd till idén, men socialistregeringen i Caracas säger blankt nej.

Samtidigt gör Farcgerillan sitt bästa för att positionera sig inför maktskiftet i Colombia. Nästa helg ska Juan Manuel Santos svära presidenteden, och i en ny videoinspelning uppmanar Farcs högste ledare Guillermo Sáenz, alias ”Alfonso Cano”, honom att sätta sig vid förhandlingsbordet.

– Hombre, låt oss talas vid! Farc har ända sedan 1964 sagt att den här konflikten måste få en politisk lösning, säger gerillaledaren.

Utspel av detta slag är dock närmast rutin vid maktskiften i Colombia och sannolikheten att den förre försvarsministern Santos lyder uppmaningen är inte särskilt stor.

Han väntas i stället fortsätta Álvaro Uribes militäroffensiv mot gerillorna, en politik som har stöd i breda folklager, men som också fått kritik av människorättsorganisationer till följd av arméns övergrepp mot civila.

Erik de la Reguera

Smugglar kokain

Den pågående konflikten i Colombia inleddes 1964, då den marxistiska Farcgerillan förklarade krig mot staten. Några år senare gjorde den mindre ELN-gerillan detsamma.

Farc har omkring 11 500 man i sina led, medan ELN mönstrar 1 500 man. De senaste åren har de pressats tillbaka av en USA-stödd militäroffensiv som letts av den avgående presidenten Álvaro Uribe. Men tack vare intäkterna från framför allt kokainsmuggling har gerillan överlevt i periferin.

Publicerad i Dagens Nyheter den 1 augusti 2010.