Kokainsmugglare blir ny president

MEXICO CITY. En före detta diktator och kokainsmugglare har valts till president i det sydamerikanska landet Surinam. Människorättsaktivister varnar för att det kan sätta stopp för den historiska rättegång som inletts om militärens mord på oppositionella.

Med 36 röster av 51 utsågs den 64-årige Dési ”Bouta” Bouterse till ny president av Surinams parlament i tisdags.

Sedan dess har detta Sydamerikas minsta självständiga land – stort som Tunisien och inklämt mellan Brasilien och Guyana – hamnat i världens strålkastarljus på ett sätt som få av nationens halva miljon invånare kan ha önskat sig.

Anledningen är Bouterses bakgrund. Under hela 1980-talet var denne tidigare arméofficer, vars förebilder sägs vara Che Guevara och Fidel Castro, de facto Surinams diktator. Åren 1980 och 1990 ledde han militärkupper mot demokratiskt valda regeringar som vågade utmana hans befallningar.

Anklagelser om grova människorättsbrott har förföljt Bouterse, trots att han efter demokratiseringen försökt rentvå sitt namn. 2007 inleddes en rättsprocess – som ännu pågår – mot honom och elva av hans underhuggare.l
Ex-militärerna står åtalade för ”decembermorden” 1982, då femton oppositionsledare sköts till döds. Men Bouterse har konstant vägrat infinna sig i rättegångssalen.

Människorättsorganisationer befarar därför att han kommer att försöka sätta stopp för rättegången efter sitt tillträde som president i augusti. Något som avvisas bestämt av en talesman för Bouterse.

– Den valde presidenten kommer att garantera att rättssystemet fortsätter att fungera oberoende, sade talesmannen till nyhetsbyrån AP.

Men de kanske mest graverande anklagelserna mot Bouterse handlar om något annat. 1999 dömdes han i sin frånvaro till elva års fängelse av en domstol i Nederländerna. Brottsrubriceringen: kokainsmuggling.

Den nederländska domstolen fann Bouterse skyldig till att ha uppmanat chefer inom tullmyndigheten som varit lojala mot honom att blunda för vissa känsliga försändelser till Europa. Den därpå följande Interpolefterlysningen har gjort det omöjligt för Bouterse att resa fritt utanför Surinam.

Erik de la Reguera

Sydamerikas minsta självständiga land

Land: Surinam.

Yta: 163 270 kvadratkilometer.

Antal invånare: 490 000 .

Religion: Hinduer 27 procent, protestanter 25 procent, katoliker 23 procent, muslimer 20 procent och inhemska religioner 5 procent.

Språk: nederländska (officiellt språk och modersmål för 60 procent av befolkningen), engelska, sranang tongo (surinamiska), urdu, javanesiska och mandarin.

Statsskick: Republik (fram till självständigheten 1975 var landet en nederländsk koloni och gick under namnet Nederländska Guyana).

Främsta exportvaror: Bauxit, socker, guld, olja och bananer.

BNP per capita: 5 675 dollar (kan jämföras med Sveriges 37 526 eller Brasiliens 9 837 dollar).

Publicerad i Dagens Nyheter den 22 juli 2010.