Fler civila attackeras i knarkkrig

MEXICO CITY. Attacker mot civila har de senaste månaderna blivit allt vanligare i Mexikos knarkkrig. Ett skrämmande bevis för det kom i söndags när minst 18 människor dödades av okända män på en födelsedagsfest i miljonstaden Torreón.

Klockan var halv två på natten när åtta stadsjeepar stannade till utanför en festlokal i Torreón i norra Mexiko. Fyrtiotalet gäster var då på plats i lokalen och stämningen var god.

Bildörrarna svängde upp och en grupp svartklädda män rusade in i lokalen beväpnade med automatvapen. Någon skrek en order: ”Skjut på allt som rör sig!”

När maskingevärssalvorna hade tystnat var 17 civilpersoner döda (12 män och 5 kvinnor). Ytterligare en kvinna avled senare av inre blödningar.

Ett tjugotal personer rapporteras ha skottskadats, flera av dem så allvarligt att deras liv fortfarande på måndagen hängde på en skör tråd.

Motivet till massakern är än så länge okänt. Polisen misstänker en uppgörelse i den undre världen och en regeringstalesman fördömde dådet som ”barbari”.

Det faktum att festlokalen från början hade bokats för en gayfest, vilken ställdes in på grund av dåligt väder, antyder att det också skulle kunna röra sig om ett hatbrott.

Men oavsett motivet är det få bedömare i Mexiko som tvekar om vilka förövarna är. Allt tyder på att de tillhör någon av de olika narkotikakarteller som utkämpar ett brutalt krig i landet.

Sedan i december 2006, då president Felipe Calderón tillträdde, har minst 24 000 människor dödats i detta krig, vilket i första hand handlar om kontroll över smugglingsrutter för droger till USA och Europa.

Enligt regeringen har cirka 1 000 civila dödats i korseld, i massakrer eller på annat sätt de senaste tre åren. Och trenden är tydlig: i takt med att kriget trappas upp drabbas civila allt oftare.

Granatattacker mot polisstationer och civila byggnader sker i stort sett dagligen. I förra veckan detonerade dessutom en bilbomb för första gången i Ciudad Juárez, ett av detta krigs blodigaste slagfält. Och resultatet är talande: en läkare fanns bland de fyra dödsoffren.

Erik de la Reguera

Publicerad i Dagens Nyheter den 20 juli 2010.