Mexikos politiska karta ritas om

MEXICO CITY. En ny politisk karta träder fram i Mexiko efter söndagens viktiga lokalval. Det gamla maktpartiet PRI stärker sin ställning i landet, vilket kan få stor betydelse för presidentvalet 2012. Men samtidigt förlorar PRI också makten i tre delstater som länge varit dess främsta bastioner.

En knapp tredjedel av Mexikos befolkning var kallad till valurnorna när borgmästare och guvernörer skulle utses på söndagen. Den fråga som dominerat valkampanjen var det maffiavåld som krävt drygt 22 000 människoliv sedan den sittande presidenten Felipe Calderón kom till makten 2006.

Under kampanjen har brottskartellernas makt gjort sig påmind i form av morden på tolv kandidater som visat sig vara misshagliga för olika maffiabossar. Även på själva valdagen krävdes dödsoffer i maffiauppgörelser – omkring 20 i landet som helhet – men av allt att döma utan direkt koppling till själva valet.

Den strategi som Calderón använt sig av för att bekämpa den organiserade brottsligheten har fått hård kritik av oppositionen och lett till sviktande stöd för hans regerande parti PAN. Något som också avspeglade sig i söndagens val.

Vid denna upplagas pressläggning tydde allt på att oppositionspartiet PRI (Institutionaliserade revolutionens parti) gått starkt framåt och segrat i 9 av 12 delstater. Bland annat vann PRI i delstaten Tamaulipas, där partiets kandidat Rodolfo Torre mördades för en vecka sedan. Nu valdes i stället Torres bror till guvernör.

Men PRI, denna ideologiska kameleont som härskade oavbrutet i Mexiko från år 1929 till 2000, förlorar samtidigt makten i tre av sina traditionella fästen: Oaxaca, vars sittande guvernör Ulises Ruiz misstänks för tiotals politiska mord; Puebla, där PRI-guvernören Mario Marin lät fängsla journalisten Lydia Cacho 2006 för hennes avslöjanden om pedofilnätverk; Sinaloa, där PRI regerat i symbios med olika brottssyndikat i årtionden.

Att dessa tre delstater nu hamnar utanför PRI:s kontroll är följden av en allians mellan det regerande högerpartiet PAN och center-vänsterpartiet PRD. Denna märkliga förbrödring mellan de båda ärkefienderna i mexikansk politik – vänsterflygeln i PRD anklagar fortfarande Calderón för valfusk – kan enligt en del analytiker också vara en försmak av vad som väntar inför presidentvalet 2012.

Erik de la Reguera

Publicerad i Dagens Nyheter den 6 juli 2010.