Hela Uruguay firar

MEXICO CITY. ”Ett himmelsblått mirakel”, triumferade Uruguays största dagstidning El País efter segern på straffar mot Ghana i fredagens sena kvartsfinal. Men uruguayanerna har inte slutat drömma. Nu har de satt siktet på guld – som i VM-turneringarna 1930 och 1950.

På Plaza Independencia och mängder av andra platser i Uruguays huvudstad Montevideo var det smockfullt framför storbildsskärmarna i fredags. Ett enormt jubel och glädjerus bröt ut när den sista straffen satt i nätet och firandet fortsatte hela natten.

Ett dygn senare har en viss oro börjat infinna sig. Anfallsstjärnan Luis Suarez har redan stängts av en match för den hands som berövade Ghana ett mål i kvartsfinalen och nu ska Fifa ta ställning till om han även missar en eventuell final.

Suarez sade efter matchen att ”det var värt att bli utvisad”, eftersom Ghana sedan missade straffen. Han vågade sig till och med på en liknelse med ”Guds hand” á la Maradona, vilket sannolikt inte uppskattas av Fifa.

– Suarez reagerade instinktivt, fick lämna matchen och får inte spela semifinalen. Vad mer vill ni ska hända? sa Uruguays coach Oscar Tabarez i ett försök att rädda kvar Ajax-spelaren i turneringen.

Uruguay är ett märkvärdigt land på många vis. Med bara drygt tre miljoner invånare har landet kallats Sydamerikas Schweiz.

Struliga storasystern Argentina har varit ett eller ett par snäpp bättre i det gröna fältets schack de senaste årtiondena. Annat var det i början på 1900-talet, då Uruguay räknades som en stormakt inom fotbollen.

Den första VM-turneringen någonsin förlades till landet 1930 – och värdnationen tog guld. Tjugo år senare fick Uruguays blåvitrandiga landslag på nytt lyfta VM-bucklan. Men efter det har det varit glesare mellan jublen.

Den senaste stora framgången kom 1970, då laget tog sig till semifinal. Sedan kom de mörka åren av militärdiktatur och ekonomisk stagnation. Men nu är både demokratin och fotbollsframgångarna tillbaka.

Som den store hjälten i straffläggningen, Sebastian ”El loco” (galningen) Abreu, uttryckte det:

– Vi har skrivit historia i och med den här segern. Nu har vi nått det resultat som nåddes 1970. Men målet är att upprepa 1930 och 1950 års triumfer.

Erik de la Reguera

Publicerat i Dagens Nyheter den 4 juli 2010.