Chockat Brasilien saknar sambatakterna

MEXICO CITY. I Brasilien har sökandet efter syndabockar efter kvartsfinalförlusten mot Holland börjat ersättas av ett krav inför framtiden: mais samba, meninos! (mer samba, pojkar). Oavsett vem som efterträder Dunga som förbundskapten är förväntningarna därför, som sig brukar, enorma.

Vad är viktigast – att spela vackert eller att vinna? Frågan är evig inom brasiliansk fotboll, och har blivit högaktuell efter den snöpliga sortin ur VM i Sydafrika.

Besvikelsen lade sig som en våt filt över Rio de Janeiro, Sao Paolo och resten av landet när slutsignalen ljöd i fredags. Och filten ligger kvar där, över ett land som närmast är i chocktillstånd. Inte minst på grund av sättet som man åkte ur.

För många brasilianer är fotbollslandslaget den främsta ambassadören för nationen, och då är det inte oväsentligt hur man vinner, eller för den skull – som nu – förlorar.

När Gazeta Esportiva listar ”Dungas sju dödssynder” är det därför självklart spelstilen som hamnar överst:

”Brasilien har alltid kännetecknats av offensiv fotboll, bländande dribblingar och tekniskt passningsspel. Men Dungas landslag av årgång 2010 har övergett fantasin och i stället satsat på pragmatism”.

Ingen av spelarna i laget får godkänt av brasiliansk press och Dunga visste att han inte hade något annat val än att avgå:

– Jag tar på mig det fulla ansvaret för det här, sade han efter matchen.

Hetaste namnet till att bli Dungas efterträdare är Luiz Felipe Scolari, som lotsade Brasilien till guld 2002. Uppdraget står klart: att återupprätta Brasilien som sambafotbollens hemland inför hemma-VM 2014.

Erik de la Reguera

Publicerat i Dagens Nyheter den 4 juli 2010.