Maffia tros ha mördat valkandidat

MEXICO CITY. Rodolfo Torre var storfavorit till segern i den kommande helgens guvernörsval i delstaten Tamaulipas i norra Mexiko. Men nu är han död – troligen mördad av maffian. Detta sedan ett tungt beväpnat kommando attackerat den bilkonvoj som han färdades i.

Attentatet är det värsta som drabbat en hög politiker i Mexiko sedan mordet på presidentkandidaten Luis Donaldo Colosio 1994. Landets president Felipe Calderón har därför manat till nationell samling och fortsatt kamp mot den organiserade brottsligheten.

Strax före klockan elva i måndags förmiddag stoppades den grupp bilar som Rodolfo Torre färdades i på en landsväg i Tamaulipas av okända, beväpnade män. Denne 45-årige politiker från partiet PRI var då på väg till flygplatsen utanför Ciudad Victoria, varifrån han skulle ta ett plan till ett valmöte i staden Matamoros.

Under vapenhot tvingades Torre och hans följeslagare kliva ur de skottsäkra bilarna. Kanske trodde de att det rörde sig om ett vanligt rån eller en poliskontroll (maffian använder sig ofta av falska uniformer), för i annat fall hade de säkert försökt barrikadera sig i fordonen.

Nu avlossades i stället ett stort antal skott rakt in i gruppen av försvarslösa människor. Rodolfo Torre och fyra av hans medarbetare dödades. Ytterligare fem personer skadades.

Hittills har inte någon av gärningsmännen gripits, men misstankarna riktades genast mot någon av de kokainkarteller som sedan i februari i år utkämpar ett blodigt krig över kontrollen av Tamaulipas, en strategiskt belägen provins på tröskeln till världens största kokainmarknad USA.

Mordet tros vara ett försök av någon av de stridande kartellerna – Zetas eller deras nyblivna fiender i Golfkartellen – att kontrollera valutgången. Motivet: makt över det lokala styret ger makt över polis och andra myndigheter.

Trots detta vill varken ledningen för Torres parti PRI, som i dag har makten i Tamaulipas, eller utmanarna i PAN att valet skjuts upp. PRI väntas i stället utse en ny kandidat.

Ett nytt våldsdåd inträffade i Mexiko i går. Juan Francisco Rodriguez, journalist på tidningen El Sol de Acapulco, sköts tillsammans med hustrun ihjäl av två okända gärningsmän på ett internetkafé i Acapulco. Motivet är inte känt. Mer än 60 journalister har mördats i Mexiko sedan 2000, enligt människorättsgrupper.

Erik de la Reguera

Publicerad i Dagens Nyheter den 30 juni 2010.