Stämningen på topp i Mexico City

MEXICO CITY. I Mexiko är förväntningarna stora inför dagens åttondelsfinal mot Argentina. Och det trots att många mexikaner är medvetna om att deras landslag ”El Tri” räknas som underdogs. DN har pejlat stämningen i ett fotbollstokigt Mexico City.

Utanför tunnelbanestationen Zapata har försäljaren Fernando Muñoz bråda dagar i sitt marknadsstånd. Kunder kommer ständigt fram och frågar hur mycket de mexikanska landslagströjorna kostar.

– De säljer bra. Polisen har gjort razzior mot piratförsäljarna den senaste veckan så nu finns i stort sett bara den här originalversionen kvar, säger Fernando Muñoz.

Priset är 650 pesos (400 kronor) för den grönvita och 1000 pesos (600 kronor) för den svarta bortatröjan. Och trots att en månadslön i Mexiko ofta bara ligger på runt 2500 kronor är det många som gräver djupt i plånboken.

För det råder fotbollsfeber i Mexico City.

I min bekantskapskrets har personer som annars är totalt ointresserade av sport börjat diskutera Giovani dos Santos tvåfotsdribblingar. Fester med ”tema fotboll” arrangeras, där Shakiras ”Waka waka” spelas intill gryningstimmarna. Och just nu är samtalsämnet framför andra givetvis kvällens match mot Argentina.

– Inget lag är omöjligt att slå. Som jag ser det är varken Messi eller Maradona det största hotet mot Mexiko, utan vår förbundskapten Javier Aguirre. Vi behöver mer explosivitet och snabbhet i anfallet, så ”Chicharito” (Ärtan) Hernández borde få spela i stället för Guillermo Franco, säger Fernando Muñoz.

Det är en åsikt han delar med många av de experter som uttalar sig i lokala medier. Men det som dominerar i Mexiko, ett land som aldrig gått längre än till kvartsfinal i VM, är ändå talet om psykologi. Lagkaptenen Rafael Marquez sa häromdagen att laget och fansen nu äntligen ”vågar tro” på framgång.

Erik de la Reguera

Publicerad i Dagens Nyheter den 27 juni 2010.