Santos vann presidentval

BOGOTÁ. Juan Manuel Santos vann som väntat söndagens presidentval i Colombia. Den tidigare försvarsministern fick närmare 70 procent av rösterna.

Det stora försprånget för regerande U-partiets kandidat Santos gjorde att valmyndigheten sent i går kväll svensk tid utsåg honom till segrare redan när lite drygt hälften av rösterna var räknade.

Utmanaren, det Gröna partiets Antanas Mockus, hade då fått runt 27 procent av rösterna.

På söndagsförmiddagen besökte DN vallokaler i huvudstaden Bogotá där tusentals köade under regntunga skyar.

– Jag tänker rösta på Juan Manuel Santos, för han lovar att fortsätta med regeringen Uribes säkerhetspolitik. Förhoppningsvis kan det leda till att fler av gerillans kidnappade befrias, säger den 30-årige Jesus Correra till DN medan han ruskar av sig vätan från regnet.

Enligt de sista opinionsmätningarna var Santos storfavorit till segern, mycket tack vare den uppbackning han fått av den populäre men omstridde presidenten Álvaro Uribe.

En annan faktor var sannolikt att Juan Manuel Santos familj har starka intressen i såväl den största dagstidningen i landet, El Tiempo, som i landets mest inflytelserika tidskrift, Semana.

Under dagen var mängder av poliser och militärer ute på gatorna i landets större städer. De senaste åren har armén lyckats pressa tillbaka marxistgerillorna i landet, men på söndagen attackerade ELN en poliskonvoj i provinsen Norte de Santander med minst sju döda poliser som följd. Ytterligare två attentat förhindrades i sista stund, uppgav militärkällor.

Den spända stämningen tilltog också efter rapporter om misstänkt valfusk. För ett par dagar sedan bekräftades att Santos fram till för bara ett par år sedan satt i styrelsen för det privata företag som getts ansvar för distribution av valsedlar i Colombia. Personer i Santos närmaste krets uppges fortfarande ha band till företaget.

Mot bakgrund av vad som skedde i första valomgången, då de sista opinionsmätningarna gav Santos omkring 35 procent av rösterna men valresultatet ändå blev 46 procent, har det väckt misstankar i Mockuslägret.

Samtidigt har bland annat den oberoende organisationen Global Exchange rapporterat om hur regeringens stödprogram för fattiga används för att köpa röster – såväl till lokala kandidater till kongressen som till Santos.

I Santoslägret hoppades man därför på att valdeltagandet skulle bli högt och segermarginalen stor för att kunna undvika ifrågasättanden av valets legitimitet.

Erik de la Reguera

Publicerad i Dagens Nyheter den 21 juni 2010.