Tre röster om valet i Colombia

BOGOTÁ. I dag går Colombias 29 miljoner väljare till valurnorna för att utse landets näste president. Kriget mot Farc-gerillan, arméns människorättsbrott och korruptionen i partierna har dominerat valkampanjen. DN:s Erik de la Reguera har träffat tre väljare med helt olika syn på dessa frågor.

Foto: Estrella de la Reguera

Namn: Carol Marulanda

Ålder: 29 år

Bor: I en lägenhet i Bogotá med sin tioårige son.

Arbete: Privatlärare i engelska

Ska rösta på: Antanas Mockus. Tidigare brukade jag inte rösta, men Mockus är en frisk fläkt i ett korrupt politiskt system där alla partier spelar under täcket med gamla paramilitärer och kokainsmugglare. Det är bra att Mockus tar avstånd från detta smutsiga politiska spel.

Viktigaste valfrågan: Skolan. Den är grunden för konfliktlösning. Jag tror inte att våld ska bemötas med mer våld, utan med utbildning och dialog. Men då krävs en bra skola. Och på senare år har antalet elever ökat kraftigt i de kommunala skolorna här i Bogotá. Samtidigt kan vissa köpa sig mycket bättre utbildning i privatskolor. Eftersom Mockus varit universitetsrektor, tror jag att han menar allvar när han säger att han vill satsa mer på utbildningen.

Namn: Javier Forero

Ålder: 45 år

Bor: I en lägenhet i Bogotá med sina två barn, 14 och 18 år gamla.

Arbete: Socialarbetare som arbetar med gerillasoldater och paramilitärer som deserterat.

Ska rösta på: Jag tänker rösta blankt. För mig är det ett sätt att visa mitt missnöje med de båda kvarvarande kandidaterna. I första valomgången röstade jag på vänsterkandidaten Gustavo Petro. Honom känner jag personligen, eftersom vi båda tillhörde gerillan M-19 och satt i fängelse tillsammans på 1980-talet.

Viktigaste valfrågan: För mig är problemet att ingen av kandidaterna egentligen representerar ett alternativ till den politik som förs i dag. Mockus ser jag som en nyliberal kandidat som rider på alldeles för höga hästar i moralfrågor. Och Santos är ju regeringspartiets kandidat. Det går helt enkelt inte att rösta för förändring.

Namn: Maria Teresa Gallo

Ålder: 79 år

Bor: I ett hus i Bogotá med två av sina barn och två barnbarn.

Arbete: Pensionerad kokerska (utan pension).

Ska rösta på: Juan Manuel Santos. Hela min familj kommer att rösta på honom. Vi har stort förtroende för den avgående presidenten Álvaro Uribe, som har bekämpat gerillan och gjort mycket för det här landet. Nu hoppas jag att Juan Manuel Santos fortsätter på den inslagna vägen.

Viktigaste valfrågan: Santos har lovat att förbättra för pensionärerna. Men viktigast är nog ändå att få fred i landet. Jag minns hur hemskt det var här i Bogotá under inbördeskriget på 1940- och 50-talen. En kusin sköts till döds av vandaler mitt framför ögonen på mig. Militären skyddade oss. Sedan dess har jag haft stort förtroende för soldater och poliser.

Kandidaterna

Juan Manuel Santos är det regerande U-partiets kandidat och den avgående presidenten Álvaro Uribes bundsförvant. Han var tidigare försvarsminister och har därför varit noga med att lyfta fram framgångarna i kriget mot marxistgerillorna, liksom den förbättrade säkerhetssituationen i de större städerna och på de stora vallfartsvägarna.

Antanas Mockus är en före detta borgmästare och universitetsrektor som försökt sätta fokus på regeringen Uribes människorättsskandaler och tillkortakommanden i kampen mot kokainmaffian. Mockus är en udda figur i colombiansk politik. Han anklagar de etablerade politiska partierna för korruption och vädjar till colombianerna att inte låta ändamålet helga medlen i kriget mot gerillorna.

I första valomgången var Mockus ideellt arbetande valarbetare nära att få regeringspartiets valmaskin i gungning. Men de senaste veckorna har Santos fått stöd av flera etablerade partier och därefter dragit ifrån i opinionsmätningarna.

Publicerad i Dagens Nyheter den 20 juni 2010.